Mere Vlade podrške porodicama od 1.jula 1Foto: FoNet/AP (Ilustracija)

“Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom na snazi je od 27. decembra prošle godine.

Trenutno je u izradi izmena i dopuna tog zakona koji će da predvidi  iznose i oni će se primenjivati od 1. jula, što znači da će se za prvo dete i za paušal podrška  primenjivati od 1. jula, a za drugo, treće i četvrto retroaktivno od 1. januara 2018. godine. Znači, biće nadoknađeno svim porodiljama koje u međuvremenu dobiju drugo, treće i četvrto dete”, rekao je večeras  u Skupštini Srbije Zoran Đorđević, ministar  rada, odgovarajući na pitanje poslanice SVM Elvire Kovač .

On je rekao da će  strategija podsticanja rađanja  biti objavljena vrlo brzo,  možda već i sutra ili koliko u ponedeljak i biće i na sajtu Vlade i na sajtu Ministarstva.

A što se tiče akcionog plana on je u fazi izrade, mislim da ćemo ga vrlo brzo doneti na Vladi, tako da ćete imati uvid i u to, ozbiljno se radi, pošto nije samo naša akciona strategija ove mere koje radimo, one će pratiti niz nekih drugih stvari koje će i drugi državni organi morati da rade i koji će ući u taj akcioni plan.

Takođe potrebna  je i revizija, s obzirom da se tu radi o izdavanju određenih finansijskih sredstava koje trba pažljivo odraditi kako bi u narednim godinama to bilo izbudžetirano i kako ne bi došli u situaciju da nemamo izbudžetirana sredstva što bi dovelo u problem isplatu nekih nadoknada koje će biti ka porodiljama”, rekao je Đorđecvić.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da se oko 600.000 parova u Srbiji bori sa sterilitetom i o trošku RFZO se finansiraju tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Sledeće godine ići ćemo na to da se obezbedi veći fond i da se stimuliše ova mogućnost da se postane roditelj”, rekla je Đukić Dejanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari