Meri Simon: Prva Indijanka Kanade 1Foto: Beta Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Izbor generalnog guvernera Kanade, zemlje Komonvelta koja za šefa države priznaje britansku kraljicu Elizabetu Drugu, obično ne zanima svetsku javnost.

To je razumljivo pošto guverner nema posebne političke funkcije, izuzev što je kraljičin predstavnik u Kanadi i vrhovni komandant oružanih snaga.

Vest o imenovanju Meri Simon za 30. generalnog guvernera, pojavila se, međutim, u skoro svim svetskim medijima.

Razlog je to što je Simon pripadnica starosedelačkog Inuk naroda i prvi put se desilo da Indijanka dođe na ovu funkciju.

Kanada i time želi da pokaže distancu prema tamnoj strani svoje istorije, genocidnom i diskriminatorskom odnosu prema autohtonim narodima, o čemu svedoče i stotine grobova indijanske dece koju su kanadske vlasti, u procesu nasilne „kanadizacije“ oduzimali od porodica i smeštali uglavnom u verske škole.

Simon je izjavila da je njen izbor „istorijski i inspirativni trenutak za Kanadu i važan korak napred na dugom putu ka pomirenju“.

Ova bivša novinarka, državna službenica i ambasadorka, rođena je 1947. u selu čudnog imena i nemogućeg izgovora Kangiksulujak, na obali zaliva Ungava na severoistoku Kvebeka.

Majka joj je pripadnica Inuk naroda, a otac belac koji se bavio trgovinom krzna. Simon je druga od osmoro dece. Kaže da je kao dete živela „tradicionalnim načinom života“, ali je od oca naučila dosta i o „tuđinskom“ svetu.

Pošto je živela u slabo naseljenom subarktičkom regionu, pohađala je uglavnom dopisne državne škole.

Sedamdesetih godina se bavila novinarstvom, bila je voditelj Severnog programa kanadskog javnog servisa CBC. Za novinarstvo je i dalje vezana preko muža novinara i publiciste sa kojim ima troje dece.

Aktivno se bavila predstavljanjem svog naroda i borila za starosedelačka prava. Tadašnji kanadski premijer Žan Kretjen je 1994. imenovao za ambasadorku za polarne poslove. Na toj funkciji se zadržala 10 godina i bila je vodeći pregovarač za stvaranje Arktičkog saveta. Bila je i ambasadorka Kanade u Danskoj od 1999. do 2002.

Iako je rođena u Kvebeku, frankofonskoj kanadskoj provinciji, ne govori francuski, drugi službeni jezik Kanade. To je velika mana svakom državnom službeniku u Kanadi, ali je Simon obećala da će učiti francuski. Od nje se ipak pre svega očekuje da bude most između starosedelačke i doseljeničke Kanade i da pomogne ovoj zemlji da zaceli rane svoje tamne prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari