Nećemo se mešati u pravno stanje SAD, jer u nemačkoj vlada vlada snaga prava, a ne pravo jačeg, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel govoreći o špijuniranju. Merkelova je rekla da ne strahuje da se njeni telefoni prisluškuju, jer se to, kako je rekla, među prijateljima ne radi.

„Berlin čeka odgovore Vašingtona o špijunaži“, rekla je Merkelova na jučerašnjoj letnjoj konferenciji za novinare, prenela je Radio-televizija Srbije. Kancelarka je od ponedeljka na tronedeljnom odmoru, a posle toga je čeka vruća izborna kampanja pred savezne izbore na kojima će više od 60 miliona Nemaca s pravom glasa odlučivati o tome ko će voditi Nemačku u naredne četiri godine.

Ankete sugerišu da će Nemci ponovo izabrati listu koju predvodi kancelarka, a ne onu njenog „izazivača“, socijaldemokrate Pera Štajnbrika.

Merkelova je govoreći o američkoj špijunaži pozvala na strpljenje, jer je „američkim partnerima“ potrebno vreme za razjašnjenje. „Američki predsednik je obećao saradnju pri razjašnjenju… Nemačka vlada zalaže se za međunarodne pregovore kada je reč o zaštiti podataka“, rekla je Merkelova.

Merkelova je odgovarala pred oko 250 novinara, a nemački mediji ističu da je izgledalo kao da žuri, jer je konferencija počela dva minuta pre nego što je bilo planirano, navodi RTS. Posle nekoliko pohvala o učinku svoje vlade u eliminisanju šteta od poplava koje su ovog leta teško pogodile Nemačku i o uspesima za „spas Grčke i evra“, Merkelova je prešla na glavnu temu – špijunažu SAD – i istakla da nije moguće da ona da analizu američkog programa „Prizma“.

„Rad nije završen. On traje“, rekla je Merkelova povodom američke špijunaže, ne želeći da precizira čvrst vremenski okvir i plan do rezultata. Ona je istakla da je katalog pitanja dostavljen Americi i da sada ostaje samo da se „čeka na odgovor“. Nemačka vlada je u četvrtak odbacila medijske izveštaje u kojima se kaže da je Bundesver još 2011. u svojoj misiji u severnom Avganistanu bio informisan o špijunaži. Merkelova je bila veoma štedljiva u direktnim kritikama Amerike i ponovo zahtevala od Bele kuće da se, u aktivnostima u Nemačkoj, poštuju nemački zakoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari