Izborna godina u Nemačkoj je počela, a predizborna kampanja je u fazi zagrevanja, pošto očekujem da će na leto biti najintenzivnija. Socijaldemokratska partija je već izradila koncepte za veću socijalnu pravdu, recimo, kada je reč o penzijama, pristupačnosti stanovanja, progresivnom porodičnom politikom i, ono što je veoma važno, efikasnijim vođenjem banaka i finansijskih tržišta – kaže u razgovoru za Danas Ditmar Nitan, poslanik SPD u nemačkom parlamentu, povodom izbora u septembru.


Kako ističe Nitan, socijaldemokrate rade na stvaranju koalicije sa Zelenom partijom. Kandidat socijaldemokrata za kancelara Per Štajnbruk je već nekoliko puta naglasio da nije spreman da gradi koaliciju sa demohrišćanima (CDU) kancelarke Angele Merkel, ukazuje Nitan.

– Sada je februar, a izbori su zakazani za 22. septembar. Ankete ne znače mnogo sedam meseci pre izbora – komentar je Nitana na trenutni visok rejting Merkelove. Rasprave o Štajnburkovim dodatnim prihodima dovele su do njegovog pogrešnog shvatanja u medijima i među građanima, ukazuje Nitan i dodaje da je potpuno uveren da će rejtinzi izgledati drugačije u narednim mesecima. Program SPD i Štajnbruk će, prema njegovom mišljenju, ubediti dovoljno glasača da stave tačku na vladu kancelarke Merkel.

Sa vladom SPD-a spoljna politika Nemačke će sigurno biti hrabrija. kaže sagovornik Danasa, a glavni izazovi ostaju isti – razvoj spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, promene u Severnoj Africi i arapskim zemljama, globalna bezbednosna pitanja. Nitan misli da Nemačka treba da pojača svoj angažman u Istočnom partnerstvu Evrope, kao i proširenju EU. On navodi da se uvek zalagao za Srbiju u EU, jer je ona ključna zemlja na Balkanu.

– Srbija je evropska država i smatram da bi za EU bio veliki gubitak ukoliko vaša zemlja ne postane deo Unije. Naravno, vlasti u Beogradu moraju da ispune određene uslove za pristupanje, ali srpska vlada to već zna. Bio sam razočaran kada je Nemačka, tokom samita Evropskog saveta u decembru, izvršila pritisak da se Srbiji odloži davanje datuma za početak pregovora. Nadam se da će ubrzo posle prolećnog izveštaja Evropske komisije Srbija dobiti datum. Uveren sam da je pregovarački proces najbolji način da se poguraju reforme i da zajedničkim snagama Srbija postane članica EU. U tom smislu, pregovori treba da počnu što pre, jer je vrlo moguće da će trajati duže vreme. Međutim, ja ne mogu da predvidim određeni datum kada će se to desiti – kaže Nitan.

Nemački poslanik kaže da SPD ostaje posvećena proširenju Unije, što je nedavno i naglašeno prilikom poseta članova Bundestaga Zapadnom Balkanu i povodom hrvatskog pristupanja Uniji. On ističe da proširenje EU nije samo u interesu država kandidata, već i u dubokom interesu Nemačke i Unije.

Nema promena granica na Balkanu

Tirana /// Nemačka je juče pozvala Albaniju da prestane s nacionalističkom retorikom pošto su i SAD nedavno iz istog razloga izrazile zabrinutost po stabilnost na Balkanu. „Važno je da nacionalistička osećanja budu kontrolisana i tretirana uz veliku odgovornost i s mnogo pažnje“, izjavio je novinarima u Tirani nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele. On je takođe poručio da „nikakva promena granica nije moguća na Balkanu“. Vestervele je pozvao albanske političke stranke da izbegavaju da igraju na kartu nacionalizma kako se bliže parlamentarni izbori, planirani 23. juna. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari