Nemačka kancelarka Angela Merkel „bojkotovaće“ paradu u Moskvi 9. maja, povodom Dana pobede, komentarišu evropski mediji izjavu njenog portparola Štefana Zajberta. Na 70-godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata Merkelova neće doći na paradu zbog „agresije Rusije na Ukrajinu“, navodi EUobzerver citirajući Zajberta: „S obzirom na ruske poteze na Krimu i na istoku Ukrajine, za nas bi bilo neprilično da učestvujemo“.

–            Međutim, Merkelova će u Moskvi biti već 10. maja da zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom položi venac na Grob neznanom junaku, rekao je Zajbert. „Kancelarka smatra važnim obeležavanje zajedničkog sećanja na kraj Drugog svetskog rata i oslobođenje od nacizma“, dodao je on.

            Zajbert je objasnio da je za Nemačku obaveza očuvati sećanje i odati poštu stradalima „bez obzira na trenutno razmimoilaženje sa Rusijom i našu jasnu kritiku stava Rusije prema Ukrajini i njenog delovanja“.

            Francuski predsednik Fransoa Oland takođe neće ići u Moskvu 9. maja, a njegova kancelarija navodi da se on „pravda“ odlaskom na karipsko ostrvo Martinik, na sastanak o klimatskim promenama, prenosi EUobzerver i dodaje da će „i druge države EU bojkotovati“ paradu – Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska – koje, inače, prednjače u zahtevima za oštru politiku prema Rusiji.

            Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama potvrdio je da neće prisustvovati svečanosti u Moskvi, a jedini lider EU koji je dosad potvrdio svoj dolazak je predsednik Češke Miloš Zeman, kojeg EUobzerver opisuje kao „simpatizera Putina“. „Grčka, Mađarska i Slovačka su pozvane. Nisu javno saopštile šta su odlučile. Ali činjenica da je liderka Nemačke jasno rekla 'ne', uprkos istorijskom bremenu krivice Nemačke, čini lakšim ostalima da takođe kažu 'ne'“, zaključuje ovaj sajt.

            Neimenovani diplomata iz jedne baltičke članice EU kaže da je odluka Angele Merkel sasvim ispravna: „Posebno kada shvatite da su neki od vojnika koji će biti na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja izgledno učestvovali u kampanji Rusije na Krimu i u istočnoj Ukrajini“.

            Merkelova je bila na paradi 2010, kada su britanske i američke trupe marširale zajedno sa ruskim. Predsednik Džordž Buš je 9. maja 2005. na svečanosti u Moskvi sedeo pored Putina, podseća EUobzerver. 



 

           

Dugin na „crnoj listi“ SAD

           

Ministarstvo finansija SAD u sredu je proširilo svoju „crnu listu“ osoba i pravnih lica iz Rusije kojima nemeće restrikcije. Među njima je i Aleksandar Dugin, filozof i osnivač Nacionalne boljševičke stranke, Nacionalnog boljševičkog fronta i Evroazijske stranke. Istog dana lideri EU su za još šest meseci produžili važenje svoje „crne liste“ na kojoj je 150 osoba i 37 entiteta. Američko ministarstvo tvrdi da je Rusija prekršila poslednji sporazum iz Minska o miru u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari