Nemački kancelar Angela Merkel podržala je mogućnost uvođenja oštrijih sankcija protiv Irana i pre nego što se u Visbadenu sastala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Merkelova je primila Putina uz sve vojne počasti u velelepnom zdanju Kurhaus u Visbadenu iz 19. veka pre nego što su razgovarali.

Nemački kancelar Angela Merkel podržala je mogućnost uvođenja oštrijih sankcija protiv Irana i pre nego što se u Visbadenu sastala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Merkelova je primila Putina uz sve vojne počasti u velelepnom zdanju Kurhaus u Visbadenu iz 19. veka pre nego što su razgovarali. Dvoje zvaničnika već su se sastali na večeri u nedelju uveče, a juče su prisustvovali redovnom godišnjem nemačko-ruskom forumu.
Merkelova je rekla Putinu da je Iran pretnja i za izraelsku bezbednost. „Znamo da možemo rešiti glavne globalne probleme zajedno. Takođe znamo da je neophodno da pokušamo da nađemo zajednički put, čak iako to nije uvek lako“ . Predsednik Putin je izrazio otvoreno neslaganje s Vašingtonom, budući da, prema njegovom mišljenju, nema „objektivnih podataka“ koji bi potvrdili tvrdnje da Iran želi da razvije nuklearni program. SAD vrše jači pritisak za uvođenje sankcija protiv Irana povodom spornog nuklearnog programa koji je bio glavna tema razgovora Putina i Merkelove. U intervjuu objavljenom juče Merkelova je naglasila da je diplomatija način za rešenje spora s Teheranom, ali je takođe naglasila da bi trebalo preduzeti i dalje akcije ukoliko Iran odbije da sarađuje. „Ne možemo zatvarati oči pred opasnostima“, rekla je Merkelova za dnevnik Velt. „Verujem da je neophodno rešiti problem putem diplomatije, ali u isto vreme moramo da budemo spremni za uvođenje dodatnih sankcija ukoliko se Iran ne dozove pameti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari