Ukrajinski predsednik Petro Porošenko apelovao je juče na nemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine. „Uključivanje Angele Merkel i drugih svetskih zvaničnika ključno je za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine“, rekao je Porošenko posle telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom.


Takođe, tokom telefonskog razgovora ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov nemački kolega Frank-Valter Štajnmajer ocenili su da je poštovanje prekida vatre neophodno kako bi počeo dijalog ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Porošenko je u petak naredio jednostrani prekid vatre i obećao amnestiju za sve koje polože oružje. Samo nekoliko sati kasnije, tri vojnika ranjena su u napadu na njihove položaje u regionima Donjecka, saopštila je ukrajinska pogranična služba.

Novi ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin trebalo je juče da predstavi Porošenkov mirovni plan na sastanku u Luksemburgu kojem prisustvuju ministri spoljnih poslova EU. Visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je juče da je od ključne važnosti podržati napore ukrajinskog predsednika na jačanju mira i bezbednosti u toj zemlji. „Mir i sigurnost su ključni za bezbednost Ukrajine ne samo zbog očiglednih razloga da se spreči ubijanje ljudi nego i da se stvore uslovi da zemlja krene napred, rekla je Eštonova uoči sastanka, dodajući da će EU nastojati da pomogne Ukrajini.

I nekoliko ministara spoljnih poslova EU apelovalo je juče na Rusiju da prihvati mirovni plan Porošenka, upozorivši da bi u suprotnom Moskvi mogle biti uvedene nove sankcije. „Predsednik (Rusije Vladimir) Putin ne treba da ima nikakve sumnje da je EU spremna da preduzme nove mere da sankcioniše Rusiju“, rekao je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg pre sastanka u Luksembrugu. „Nema nikakve sumnje da je ova nedelja ključna za Ukrajinu“, rekao je nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji je sinoć trebalo da ide u Kijev. Švedski ministar Karl Bilt rekao je da je taj plan „konstruktivni napredak“ i da zaslužuje punu podršku.

Sankcije za sirijske zvaničnike

Luksemburg – Evropska unija juče je proširila listu sirijskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU i čija je imovina zamrznuta. „Imajući u vidu težinu situacije u Siriji, 28 zemalja članica EU odlučilo je da pojačaju restriktivne mere prema sirijskim zvaničnicima“, saopšteno je tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu. Na listu je danas dodato još 12 članova sirijske vlade, čime je broj zvaničnika protiv koje su preduzete kaznene mere porastao na 191.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari