Nemački kancelar Angela Merkel ponovo je juče izabrana za lidera konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), osvojivši 90,4 odsto glasova. Analitičari navode da je ove godine Merkelova dobila manji broj glasova nego pre dve godine u Štutgartu kada je osvojila podršku od 94,83 odsto, što pokazuje nezadovoljstvo unutar redova CDU. Međutim, Merkelova nije imala protivkandidata i ostaje neosporni lider CDU, iako postoje strahovanja da stranka gubi na popularnosti.

Merkelova je na funkciji nemačkog kancelara od 2005. godine, a lider CDU je od 2000, podseća Srna. Sledeći izbori na federalnom nivou zakazani su za 2013. Izbori se 2011. godine održavaju u šest od 16 nemačkih pokrajina.

Merkelova je na partijskom kongresu u Karlsrueu kritikovala nemačku opoziciju. Kritika je, kako se mnogi mediji slažu, bila neuobičajeno oštra . Merkelova je odbacila mogućnost bilo kakve koalicije CDU sa Zelenima. Ona je, izvestio je Tanjug, upozorila da Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni neće ni sekundu oklevati da 2013, na redovnim izborima, stupe u koaliciju sa Levicom i obećala posebnu borbu protiv takvog saveza.

– Zadatak da se takav savez spreči je od istorijskog značaja – rekla je Merkelova i naglasila da Nemačka mora biti pošteđena saveza između SPD, Zelenih i Levice. Levica je, naime, partija nastala spajanjem naslednika bivših istočnonemačkih komunista i WASG stranke, popularna među siromašnima.

Merkelova je Poljskoj uputila reči hvale.

– Mi Nemci ne smemo nikada zaboraviti da su Poljska, ‘’Solidarnost’’ i papa Jovan Pavle Drugi bili prvi koji su izravnali put Nemačke u slobodu. Bez njih 9. novembar 1989. (pad Berlinskog zida) ne bi bio moguć’’, rekla je nemačka kancelarka, koja je zatim pohvalila svoju koaliciju, „jer Nemačkoj ide bolje nego drugima“. Ona je rekla da su konsolidacija budžeta i pojednostavljenje poreskog sistema dva osnovna cilja vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari