Nemačka kancelarka Angela Merkel obožava da kuva. Pre sedam godina izabrana je za „Kupus kraljicu“ u gradu Oldenberhu u blizini Hamburga. Omiljeno jelo joj je Metvurst (svinjske kobasica) sa zelenim kupusom: „Kupus je zdrav, a jela od njega ne gube na ukusu ni kada ih jedno vreme držite u frižideru pa ih posle ponovo podgrejete“.

Bivši nemački kancelar voli takođe jednostavna jela. Gotovo je ušla u legendu velika gurmanska ljubav Helmuta Kola – Falcer Sumagen (jelo slično škotskoj sarmici od ovčjih iznutrica), dok je njegov prethodnik, Helmut Šmit jednom izjavio da mu je čorba od graška omiljeno jelo. Filozof Karl Marks obožavao je ribe, što je pominjano u pesmama njegove kćeri. Upućeni kažu da je nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder znao da pobegne iz parlamenta na „kobasica terapiju“.

U naučnim krugovima kruži teorija prema kojoj kulinarske karakteristike mogu eventualno imati posledice i na diplomatske odnose. U Kaljiningradu, u julu 2005, bivši francuski predsednik Žak Širak zbijao je šale na račun hrane u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. „Niko ne može verovati ljudima čija je kuhinja loše“, čuvena je Širakova rečenica. Čini se, ipak, da se Širaku na tom polju nije moglo verovati. Prema pisanju francuskog lista Le Parisien 2002, otkriveno je da je Širak, kada je bio gradonačelnik Pariza, pokrivao troškove poreznih obveznika kod kojih je kupovao bagat hlebove, mleko i pivo korona.

Bivši britanski premijer Toni Bler nije toliko originalan kada je rečo gurmanlucima. U intervjuu u julu 2006, otkrio je da preferira špagete bolonjeze, ali i ribu. Isto tako uživa u grickanju čipsa sa svojom porodicom. Ljubitelj italijanske kuhinje je i novoizabrani američki predsednik Barak Obama, koji je jednom prilikom rekao da obožava picu. Veliki tradicionalista u hrani je princ Čarls, koji sebe leči porcijom kajgane.

Neosporni pobednik u kategoriji neobičnih specijaliteta je španski premijer Hose Luis Sapatero, koji voli slanu dinju. Jula ove godine, španski mediji pisali su kako je ovu neobičnu tradiciju Sapatero nasledio od svog dede po ocu, španskog vojnika Huana Rodrigeza. U njihovom rodnom gradu, ljudi koji nisu mogli priuštiti da kupe šunku zadovoljavali su se slanom dinjom. Tendencije predsednika Češke Vaclava Havela u ishrani otkrila je Irena Košikova, koja je dve godine bila njegova kuvarica. Kako je nedavno preneo Prag post, Klaus je ljubitelj testenine sa ukusom slanine. Klaus nije ljubitelj sočiva i škembića, jer su to jela koja ga podsećaju na zatvor.

Kažu, najbolji način da doprete do čoveka jeste preko stomaka, što bi se naročito moglo primeniti u slučaju finskog premijera Matija Vanhonena. Njegova bivša ljubanica, Suzan Kuronen otkrila je jednom prilikom da Vanhonen obožava pečen krompir. U martu 2007. britanski Tajms objavio je citat iz njene knjige „Premijerova ljubavnica“ – „Kada me je jednom prilikom poljubio rekao je da je osetio ukus bolji od pečenog krompira. To je bilo divno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari