Američki predsednik Barak Obama dočekao je nemačku kancelarku Angelu Merkel uz najviše počasti i uručio joj Medalju slobode, kao prvom šefu neke evropske vlade. Merkelova, koja je u utorak uveče završila posetu Vašingtonu, dočekana je uz počasne plotune i fanfare na balkonu Bele kuće. Tako je kao počasni gost u Beloj kući dočekan samo Helmut Kol.


Oslovljavajući se sa „Angela“ i „Barak“, prvi crni američki predsednik i prva dama na čelu nemačke vlade, kako podseća agencija Frans pres, istakli su šaleći se da fizički ne liče na svoje prethodnike, ali da savez među njihovim zemljama nikad nije bio snažniji.

– Nemačka, u srcu Evrope, jeste jedan od naših najjačih saveznika, a kancelarka Merkel je jedan od mojih najbližih partnera u svetu – rekao je američki predsednik prilikom dobrodošlice. Merkelova i Obama, kojima je ovo 10. susret od početka Obaminog mandata u januaru 2009, razgovarali su više od jednog sata u Ovalnom kabinetu, posebno o grčkoj krizi i situaciji u Libiji.

Vašington i Berlin trenutno različito gledaju na to kako izaći iz finansijske krize. Tu je i uzdržanost Nemačke prilikom glasanja u Savetu bezbednosti UN o intervenciji u Libiji, a sada i odluka o prestanku korišćenja atomske energije. Berlin pak prebacuje Obami da transatlantski savez više ne posmatra kao centralni stub svoje spoljne politike.

Obama je kazao da transatlantska alijansa predstavlja kamen-temeljac u američkim naporima da širom sveta bude uspostavljen mir i prosperitet. Na to je Merkelova, polaskana, uzvratila:

– Kada su zid i žica delili Nemačku i Evropu, tada je Amerika konsekventno bila na strani slobode i odlučno je bila na strani nas, Nemaca, na našem putu ka ujedinjenju i slobodi. Mi to nikada nećemo zaboraviti.

Merkelova je dodala da je odlikovanje koje je dobila znak posebne povezanosti dveju zemalja. Ali je na konferenciji za novinare rekla da dve zemlje po nekim pitanjima imaju i različita gledišta kao što je intervencija u Libiji.

– Ne mogu svi učestvovati u svemu – kazala je Merkelova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari