Arheolozi koji rade u Viminacijumu pronašli su mermerne statue izvanredne izrade i zlatnu ogrlicu. Kako je izjavio direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać, tokom ove godine arheolozi su radili na otkrivanju rimske vile rustike, kao i na istraživanju odlično očuvanih rimskih bunara.

Takođe se radilo na prostoru rimskog grada Viminacijuma, između amfiteatra, gradskih stambenih četvrti i istočnog bedema grada i pronalazak izvanredno očuvane rimske ulice formirane od kamenih blokova dužine od jedan do preko tri metra i teških po nekoliko tona potvrdilo je rezultate proistekle iz geofizičkih istraživanja koji su ukazivali da je gradska struktura Viminacijuma izvanredno očuvana i da je grad bio ukrašen izuzetnim građevinama. -U prostoru između amfiteatra i gradskih četvrti (moguće čak i rezidencijalnog dela) nađene su mermerne skulpture izvanredne izrade, rekao je Korać.

Na jednoj od skulptura predstavljena je ženska figura u stojećem stavu sa očuvanom visinom od preko 70 santimetara. Glava i ruke na skulpturi su odbijene. U neposrednoj blizini pronađena je ruka i jos nekoliko delova koji pripadaju skulpturi. Korać kaže da se najverovatnije radi o rimskoj boginji Fortuni. Fortuna (sudbina, sila) je rimsko božanstvo sreće i sudbine, čiji je pandan grčka boginja Tihe. Fortuna je imala hramove u gotovo svim gradovima ne samo u Italiji već i u rimskim provincijama. Na drugoj skulpturi je takođe predstvljena ženska figura u stojećem stavu. Skulptura je od mermera, oštećena je i visine oko 30 cm. Nedostaju glava, obe ruke i noge ispod kolena. Prikazana je ženska figura u stojećem stavu, oslonjena na desnu nogu, dok je leva blago izbačena i savijena u kolenu.

Uz ove skulpture, pronađena je i manjim delom oštećena ogrlica napravljena od dvostruke tanke zlatne žice i cilindričnih perli od zelenog kamena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari