Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović oglasila se povodom navoda da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava B. Stojkovića, zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare.


Sudija se sumnjiči da je od prijatelja Dragomira A. pozajmio 55.000 evra, a kao zalog mu dao falsifikovanu Modiljanijevu sliku. Dragomir A. je preminuo, a novac koji je pozajmljen Stojković nije vratio ni njemu ni njegovoj porodici.

Mesarovićeva navodi da je sudija Stojković izabran na sudijsku funkciju u Ustavnom sudu Srbije u julu 2010. godine, na predlog zajedničke sednice Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

„U vreme predlaganja kandidata za sudiju Ustavnog suda Srbije, članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca nisu imali saznanja o kandidaturi Tomislava B. Stojkovića koja bi dovela u sumnju njegovu dostojnost za imenovanje sudije Ustavnog suda Srbije. Lista predloženih kandidata sa zajedničke sednice javno je objavljena u sredstvima javnog informisanja, ali ni tada, pa ni do imenovanja na Opštoj sednici Vrhovni kasacioni sud nije imao bilo kakva saznanja koja bi izazvala sumnju u njegovu dostojnost“, ističe Mesarovićeva u pisanoj izjavi dostavljenoj Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari