Mesec borbe protiv raka dojke: Humanitarni ružičasti koncert u Narodnom muzeju Srbije 1Foto: Shutterstock/BigmanKn

Tradicionalnim humanitarnim ružičastim koncertom u Narodnom muzeju Srbije, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “ Budimo zajedno” obeležilo je Mesec borbe protiv raka dojke.

Tradicionalnim humanitarnim ružičastim koncertom u Narodnom muzeju Srbije, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “ Budimo zajedno” i sopran Teuta Asllani, sa prijateljima izvođačima, među kojima je pijanistkinja Dobrila Miljković, sopran Tanja Andrijić, mecosopran Nataša Rašić, violončelo Petra Miljković i glumica Jelisaveta Koraksić obeležili su, peti put po redu Mesec borbe protiv raka dojke pod sloganom “ Ogledaj se- pregledaj se”.

Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke istakla je da rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji.

„Međutim, kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva, jer su tada mogućnosti primena terapija veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena“, kazala je Spasić.

Ona je istakla da budućnost onkologije leži u preciznoj personalizovanoj medicini sa multidisciplinarnim priostupom. Zahvaljujući takvom načinu lečenja i inovativnim lekovima, pacijentkinje koje boluju od karcinoma dojke u Srbiji imaće sve dostupne mogućnosti za izlečenje.

„Kada bi žene mogle terapiju da primaju u svom mestu stanovanja umesto da putuju i više od 100 km u jednom pravcu u neretkom broju slučajeva, načinili bi veliki pomak. Dobre primere ove prakse već imamo na polju multiple skleroze i karcinoma kolorektuma“, rekla je Spasić.

Povodom Međunarodnog dana i Meseca borbe protiv raka dojke Udruženje žena “Budimo zajedno” poručuje da je do sada mnogo urađeno na podizanju svesti o prevenciji, ali da toga nikada nije dosta.

„Redovna kontrola i prevencija neophodni. Svaka devojka i žena treba da obavi samopregled dojki svakog meseca, ultrazvuk od navršene 25 godine, a sa navršenih 40 godina da počne i sa redovnim mamografskim pregledima. Širenjem svesti o samopregledima, redovnim pregledima kod lekara, zdravim načinom života i bavljenjem fizičkih aktivnostima kod čak 33 odsto žena može da se prevenira rak dojke, a bržom dijagnostikom i savremenim lečenjem, maligne bolesti mogu da da budu, otkrivene na vreme, lečene i izlečene“, ističe predsednica ovog Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari