Srpske službe bezbednosti i policija obavestili su još pre mesec dana predstavnika i oficira za vezu u Ambasadi Švedske u Beogradu da se u Stokholmu priprema pljačka trezora jedne od najpoznatijih svetskih kompanija u domenu obezbeđenja – „G4S“, saznaje Danas. Prilikom te pljačke lopovi su iz trezora odneli oko 100 miliona evra.

Predstavnicima ambasade predstavljeni su rezultati istrage u kojoj su učestvovali BIA, VBA i policija. Između ostalog, kako nezvanično saznaje naš list, dostavljena su im pojedina imena članova kriminalne grupe koji su planirali pljačku, kao i njihovi brojevi telefona, ali i brojni detalji o načinu na koji će pljačka biti urađena, kao što je korišćenje helikoptera, jer banka ima ravan krov.

Do saznanja o toj pljački srpske službe bezbednosti i policija su došli jer, kako nam je objašnjeno, već duže vreme prate, ne samo te, već i druge brojne organizovane kriminalne grupe čiji članovi imaju veze sa regionom.

Naš sagovornik ističe da se najpre mislilo da će akcija biti izvedena u Srbiji, ali su kasniji operativni podaci ukazali da će meta biti upravo trezor u Stoholmu.

Inače, iza pljačke trezora u Stokholmu 23. septembra stoje bivši pripadnici Crvenih beretki. Policija u Švedskoj uhapsila je više osoba zbog umešanosti u pljačku. Među uhapšenima je i švedski državljanin, pilot helikoptera, kojim je grupa razbojnika sletela na krov zgrade G4S.

Sumnja se da je organizator pljačke Srbin rođen u Bosni koji je u Švedskoj povezivan s kriminalnim poslovima. Pretpostavlja se da su iz helikoptera iskočila dvojica bivših pripadnika JSO, izvesni Kristijan (30) i Dragan (31), koji su rodom iz Crne Gore.

Pošto su iskočili iz helikoptera, maskirani lopovi su kroz krovni prozor ušli u trezor kompanije. Prozori na krovu su razbijeni zidarskim čekićima, da bi zatim lopovi upali u prostorije u kojima se nalazilo 27 zaposlenih, od kojih su mnogi brojali novac. Oni su izazvali niz eksplozija u zgradi, ali nikog nisu povredili, i brzo su džakove novca utovarili u helikopter. Svedoci tvrde da je helikopter oko 15 minuta kružio iznad krova, čekajući da razbojnici utovare plen. Policajci nisu mogli da intervenišu svojim helikopterima, jer je u njihov vazduhoplovni hangar u torbi s natpisom „bomba“ bio postavljen eksploziv, dok su po drumu koji vodi do depoa bili posuti mali šiljati predmeti kako bi policiju sprečili da stigne na mesto zločina. U grupi koja je opljačkala trezor, kako se navodi, bilo je dvadesetak osoba sa prostora bivše Jugoslavije, uglavnom iz Srbije. Ekipi je oružje nabavio Srbin koji je osuđivan zbog otmice jednog od najbogatijih Šveđana. Inače, spektakularna pljačka planirana je od maja.

Firma za pružanje sigurnosnih usluga u kojoj se nalazio novac namenjen bankomatima, ponudila je nagradu od milion dolara za informaciju koja bi omogućila hapšenje lopova.

 

Uhapšena šestorica zbog pljačke trezora

Stokholm – Osumnjičeni za prošlonedeljnu pljačku u Stokholmu uz pomoć helikoptera, njih šestorica, uhapšeni su, saopštio je juče švedski sud. Osumnjičeni, starosti od 21 do 36 godina, svi sa područja Stokholma, uhapšeni su zbog pljačke ili pomoganja u pljački. Neki od njih imaju kriminalni dosije, ali je policija odbila da objavi više informacija o uhapšenima. Policija može da drži osumnjičene u pritvoru tri dana, a za produžetak pritvora je potreban sudski nalog. Beta-AP

Dačić: Švedska bila obaveštena

– Srpska policija ranije je obavestila Švedsku da bivši pripadnici „crvenih beretki“ pripremaju pljačku u toj zemlji, koja je i izvedena prošle sedmice, potvrdio je juče ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. „Naše ministarstvo je putem oficira za vezu obavestilo Švedsku još pre puno vremena da se priprema jedna takva akcija, a na osnovu tih informacija, oni očigledno nisu sprečili počinioce,“ rekao je Dačić. On nije želeo da otkrije više detalja o tom slučaju. N. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari