Lionel Mesi nije dao gol u revanšu sa Mančester Sitijem, ali je ukrao slavu strelcu prelepog gola Ivanu Rakitiću i golmanu „građana“ Džou Hartu, sa deset odbrana (mahom udaraca u šesnaestercu), novom rekorderu ove sezone Lige šampiona. Argentinski fudbalski čarobnjak pre dve večeri na Nou Kampu dopunio je antologiju svojih genijalnih driblinga, maštovitih pasova i šmekerskih šuteva, izmamivši naklon čak i dežurnih kritičara lika i dela najslavnijeg izdanka čuvene La Masije, istih onih što su na vrhuncu jesenje rezultatske krize ekipe sa Nou Kampa žive „sahranjivali“ i njega i Barselonu.

– Ne tako davno, bio sam katastrofa. E pa, nemoguće je da sam katastrofa, a da onda odjednom proživljavam svoj najbolji trenutak. Osećam se dobro i uživam, ali ima još mnogo toga da uradim(o) do kraja sezone – sa pravom se ljuti Mesi, vlasnik četiri Zlatne lopte, FIFA nagrade za najboljeg fudbalera sveta.

I trener ljubičasto-plavih Luis Enrike divi se dvadesetsedmogodišnjem „gaučosu“ koji je istoriju fudbala zadužio i rekordnim brojem pogodaka u jednoj sezoni (73), kalendarskoj godini (91), na jednom meču Lige šampiona (5), u nekom izdanju prvenstva Španije (50)… Bez obzira na svojevremeni konflikt sa momkom, koji je mozak i duša Barselonine igre, ali i gazda u svlačionici, čiju reč sluša i uprava.

– On je, bez ikakve sumnje, najbolji fudbaler u istoriji fudbala. Mi u Barseloni smo jako srećni što je Leo sa nama. Zanimljivo je da Leo nije dao gol u prvom meču sa Stijem, ali ni u drugom, a ipak je našao način da bude najbolji igrač na terenu na obe utakmice. Pomalo smo se navikli na sve ono što on radi, a to je ponekad jako loše – aludira Enrike na često bezrazložno strogu kritiku medija i navijača na račun Mesija, čiji su magični potezi i Bajernovog stratega i Leovog bivšeg šefa Pepa Gvardiolu naterali da poskakuje sa stolice na Barseloninom stadionu.

I golgeter Ivan Rakitić aplaudira svom sjajnom saigraču.

– Neverovatno je šta Mesi može da uradi. Mislim da su čak i igrači Mančester sitija bili opčinjeni njegovom igrom. I ekipa i ja se osećamo sjajno pred važan prvenstveni meč sa Real Madridom ovog vikenda – priznaje odlični Hrvat.

Hvalospevi sudiji Mažiću

Odlična arbitraža Milorada Mažića i njegovih pomoćnika u drugom meču Borusije Dortmund i Juventusa donela je visoke ocene i hvalospeve najboljem srpskom sudiji u medijima na Apeninima.

– Arbitar visokog nivoa, upravlja utakmicom sa velikom sigurnošću, čak i u vrlo zapaljivim momentima. Pustio je da se igra rasplamsa, koristio je vrlo malo kartone i pored svega toga držao je situaciju pod kontrolom. Najozbiljniji i najsvetliji kandidat za finale – stoji, na primer, u cenjenoj Gazeto delo sport.

Osmorka u „bubnju“

U Nionu će danas biti ižrebani parovi četvrtfinala Lige šampiona. U igri za titulu evropskog klupskog prvaka ostali su branilac trofeja Real Madrid, njegovi veliki španski rivali Barselona i Atletiko, dva francuska tima Pari Sen Žermen i Monako, jedini nemački predstavnik Bajern, preporođeni Juventus i portugalski Porto.

Prvi mečevi ove faze LŠ igraju se 14/15. aprila, a revanši 21/22. istog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari