Srpski učesnici Letnje škole demokratije, koju su organizovali Savet Evrope i beogradski Fond za političku izuzetnost, napustili su juče deo predavanja u Strazburu protestujući zbog govora Stjepana Mesića, predsednika Hrvatske.

Jovan Marković, gradonačelnik Užica i jedan od učesnika tog skupa, izjavio je da je „hrvatski predsednik govorio o nezavisnosti Kosova i da je sve vreme Srbiju oslikavao kroz bivši režim Slobodana Miloševića, ali da delegaciji iz Srbije nije bilo dozvoljeno da mu postavlja pitanja“.

– Jedan deo govora Mesića bio je politički veoma nekorektan i nepotreban za ovakvu priliku. Optužio je Srbiju za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i mešao se u unutrašnje stvari naše zemlje, nagovorajući rukovodstvo Srbije da treba da prizna nezavisnost Kosova. Aludirao je i na to da Srbija mora da plati za ono što je uzrokovala, misleći na ratove iz devedesetih godina, tako što bi priznala nezavisnost Kosova i da bi to trebalo da bude ulaznica Srbije u EU. Kako nam nije bilo dozvoljeno da postavimo pitanja, salu smo napustili, jer nam nije data prilika za drukčiju reakciju, izjavio je Marković.

On je objasnio da je skup u Strazburu okupio predstavnike svih partija iz Srbije, da su prisustvovali Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje i Goran Svilanović, bivši šef srpske diplomatije, kao i predstavnici zemalja iz regiona i jugoistočne Evrope, te da je posvećen evropskim integracijama, politici, ekonomiji, regionalnom razvoju i ekologiji.

Pozivajući se na izvore iz hrvatske delegacije, hrvatska novinska agencija Hina prethodno je izvestila da je Mesić, posle govora na skupu koji organizuje Savet Evrope, odgovarao na pitanja i rekao da je Kosovo „realnost koju je Hrvatska priznala“. Prema Mesićevim rečima, izvestila je Hina, ako i ne namerava da prizna kosovsku državnost, Srbija bi morala omogućiti saradnju u regionu, a ne da je onemogućava. Kako navodi Hina, srpski polaznici iz Srbije, ali i s Kosova, iz RS i iz Crne Gore, među kojima su novinari, predstavnici političkih stranaka i privrednici, na to su demonstrativno ustali i napustili skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari