Ocene Evropske komisije su jednostrane i neprihvatljive, pa pretpostavljam da su one rezultat nepotpunih informacija kojima raspolaže EK o italijansko-hrvatskim polemikama – ocenio je juče Ivo Sanader, predsednik Vlade Hrvatske na vanrednoj konferenciji za novinare.
Na taj način je Sanader izneo službeni stav Zagreba na kritike koje je EK pre dva dana uputila predsedniku Stjepanu Mesiću, navodeći „neprimerenim“ reči kojima je Mesić kritikovao govor italijanskog predsednika Đorđa Napolitana o italijanskim žrtvama posle Drugog svetskog rata.

Ocene Evropske komisije su jednostrane i neprihvatljive, pa pretpostavljam da su one rezultat nepotpunih informacija kojima raspolaže EK o italijansko-hrvatskim polemikama – ocenio je juče Ivo Sanader, predsednik Vlade Hrvatske na vanrednoj konferenciji za novinare.
Na taj način je Sanader izneo službeni stav Zagreba na kritike koje je EK pre dva dana uputila predsedniku Stjepanu Mesiću, navodeći „neprimerenim“ reči kojima je Mesić kritikovao govor italijanskog predsednika Đorđa Napolitana o italijanskim žrtvama posle Drugog svetskog rata. Istovremeno, EK nije želela da komentariše izjave italijanskog predsednika.
Razmena oštrih reči između Hrvatske i Italije počela je prošle subote izjavama Napolitana, koji je u govoru povodom obeležavanja Dana sećanja na fojbe (kraške jame u kojima su pokopani streljani Italijani posle Drugog svetskog rata) odgovornost za žrtve fojbi pripisao „slavenskoj krvoločnoj mržnji“ i težnji za pripajanjem teritorija. Mesić je ocenio da u Napolitanovom govoru ima „natruha otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma“.
Zbog svega toga je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova tokom jučerašnjeg dana u Brisel poslalo potpunu informaciju, a i sam Sanader će zajedno s ministarkom Kolindom Grabar-Kitarević ponuditi dodatna objašnjenja. Hrvatski stav o istorijskim činjenicama dobro je poznat, rekao je Sanader, dodajući da je Hrvatska više puta osudila sve zločine kroz istoriju, pa je zato i poručeno Italiji da su „neprihvatljive ocene o slovensko aneksionističnom planu, etničkom čišćenju i varvarstvu“.
– Siguran sam da će EK uzeti na znanje našu informaciju upućenu putem Ministarstva vanjskih poslova, a ja ću osobno, uz ministricu Grabar – Kitarović, to razjasniti. Nije nam cilj dolijevati ulje na vatru, već želimo zaključiti ovu polemiku u cilju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Italije – objasnio je Sanader.
On je naglasio da Evropa mora poštovati ravnopravnost svih članica, radilo se o maloj, srednjoj ili velikoj zemlji, te da ne sme države da deli na one A i B kategorije s obzirom na veličinu.
– Evropa počiva na dva prevladana mračna totalitarna sustava – fašističkom i nacističkom. Hrvatska je umorna od prošlosti, ne smijemo je zaboraviti, ali nas ne smije niti kočiti na putu prema EU – rekao je Sanader.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari