Zločin u Vukovaru 1991. godine bio je smišljen i planiran, baš kao i u Srebernici, izjavio je juče predsednik Hrvatske Stjepan Mesić prilikom obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. Mesić je kazao da mu „nikako nije jasno kako se moglo dogoditi da se ranjeni civili odvode iz bolnice i ubijaju“, dodajući da se uvek može učiniti više da svaki zločin bude istražen do kraja.

Nakon komemorativnog skupa u dvorištu vukovarske Opšte bolnice, kojim je počelo obežavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. oko 17.000 učesnika skupa krenulo je gradskim ulicama do šest kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Ove godine se Dan sećanja obeležavao pod geslom „Vukovar je juče, danas i sutra“, a među učesnicima su, osim Mesića i velikog broja građana i učesnika rata, bili i premijerka Jadranka Kosor, predsednik Sabora Luka Bebić, kao i brojni ministri. Kosor je rekla da se Vukovar, a naročito oni koji su za taj grad dali živote, nikada ne smeju zaboraviti i da oni koji su počinili ratni zločin nad Vukovarom i njegovim građanima, moraju za to odgovarati.

Poručila je istovremeno da u Vukovaru treba raditi na otvaranju novih radnih mesta. Predsednik Sabora Luka Bebić ocenio je da se „u Vukovaru pokazala zrelost i srce jednog naroda da se u epopeji koja je bila iznad svih standarda, stvorila i odbranila hrvatska država“. Duž gradskih ulica kojima je prolazila Kolona sećanja učenici osnovnih škola grada Vukovara juče su zapalili lampione.

Godišnjica stradanja u Škabrnji

Škabrnja – Komemorativnim skupom i odavanjem počasti žrtvama kraj spomen-grobnice i Središnjeg križa na mesnom groblju, juče je u Škabrnji obeležena 18. godišnjica stradanja tog sela. Načelnik opštine Luka Škara rekao je da je u Škabrnji, koju su od 1991. do 1995. držale srpske jedinice, poginulo ili ubijeno 86 vojnika i civila, i zatražio odgovornost za te zločine. Hrvatski ministar mora i saobraćaja Božidar Kalmeta ocenio je na komemoraciji da su pad Vukovara i pokolj u Škabrnji dva najtragičnija događaja u novijoj hrvatskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari