Košarkaške vedete iz Moskve dolaze u Beograd u dobrom raspoloženju. Dve vezane pobede, tačnije perfektan start u Top 16 osokolili su CSKA uoči duela sa Partizanom u petak (20.45) u trećem kolu druge faze Evrolige.

Mada na prvi pogled deluje da dobri rezultati u regionalnoj VTB i Evroligi na najbolji način ilustruju i nivo igre moskovskog velikana, utisak je da CSKA još uvek ne igra na nivou koji je neophodan za vrhunske domete. Etore Mesina i dalje meša karte, često eksperimentiše, očigledno nezadovoljan formom pojedinaca, dok je u neke poput Parga izgubio poverenje. Italijan je već izvesno vreme vratio Teodosića na mesto plejmejkera. Srpski organizator igre još uvek je daleko od željene forme. Naročito je slab u odbrani, što zahteva rotaciju ostalih igrača i preuzimanja, što pritom uzrokuje i „mis meč“ situacije, koje kvalitetni timovi uspešno rešavaju. Teodosića ne služi šut, a dokaz tome je svega 25 odsto u pokušaju za tri poena, što je za jednog plejmejkera veoma slab učinak. U poslednje vreme Mesina na poziciji pleja sve više prostora daje Džeksonu, dok je Pargo u ovom trenutku tek treća opcija. Od početka druge faze Micov je izgubio mesto u startnoj petorci, s obzirom da je Italijan napokon odlučio da ukaže adekvatnu šansu Fridzonu, dok je Vimsu zacementirano startno mesto na krilnoj poziciji. Takav rasplet situacije kao da je loše uticao na samopouzdanje srpskog igrača. Naglo su mu opali procenti šuta za tri poena, učešće u kontranapadu, kao i prodor igra.

CSKA ima problema sa povređenim i rovitim igračima. Hajnc sigurno neće igrati protiv Partizana, dok su Krijapa i Kaun roviti. Krstić je u odsustvu Kauna dobio više prostora u igri, ali nije opravdao očekivanja. Srpski reprezentativac sve manje dominira na niskom postu, ima problema u adekvatnom pozicioniranju pod košem, a pritom je u retkim prilikama da licem napada koš i da koristi šut sa poludistance. Povratkom Kauna Moskovljani su dobili čvrstinu u reketu i sigurnu opciju u igri dva na dva. Krijapa je sve bolji u širenju igre, dok Voroncevič i dalje traži sebe u trenerskoj koncepciji italijanskog stručnjaka. Igrač koji je pre dve sezone bio na pragu Oklahome nije ni senka krilnog centra koji je ne tako davno dominirao u Evroligi.

Mada je jedan od najboljih trenera na Starom kontinentu Mesina i te kako ume da „uguši“ igrača, da mu promeni poziciju, što je za većinu svojevrstan hendikep. Otkako se vratio na klupu Moskovljana, pokušao je da Teodosića premesti na dvojku, Krstića povremeno na mesto krilnog-centra, Voronceviča na krilo, dok Hajnsu, koji je dominirao u Olimpijakosu, još uvek nije pronašao adekvatnu ulogu. To je jedan od razloga konstantnih oscilacija tokom utakmice i praznog hoda koji često može da potraje i čitavu četvrtinu. CSKA na mestima beka šutera i krila ima samo trojicu igrača (Fridzon, Vims, Micov), što utiče na produktivnost spoljne linije i prosečne procente šuta.

Uigranost Moskovljana nije na optimalnom nivou, odbrana je porozna, oscilacije česte, a unutrašnja igra svedena na prosečnu produktivnost. U takvim okolnostima, uprkos umoru, Partizan bi mogao da u odnosu na poslednji meč prve faze u Pioniru iznenadi CSKA i svoju misiju u Top 16 fazi učini zanimljivijom u rezultatskom smislu.

Poraz Zvezde u Rusiji

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su sinoć od Nižnjeg u Novgorodu u drugom kolu Evrokupa (86:75). U narednom kolu Zvezda dočekuje grčki Panionios u Pioniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari