Mesni samodoprinos koji građani opštine Gornji Milanovac plaćaju četiri godine nezakonito je uveden i odgovorni treba da podenesu ostavke i povuku se iz političkog života, izjavio je juče odbornik u Skupštini Gornjeg Milanovca Ranko Tomić (LDP).

Pozivajući se na odluku Ustavnog suda Srbije, on je zatražio da se ukidanje samodoprinosa po hitnom postupku uvrsti u dnevni red tekuće sednice, kao i da se odmah obustavi dalja naplata samodoprinosa, koji se odbija od plate „a troši se kako vlastima padne na pamet“.

Predsednik Skupštine opštine Mihailo Vučetić rekao je da prema Poslovniku, svaka dopuna dnevnog reda „treba da bude dostavljena 48 časova pre početka sednice zbog čega se danas ne može razmatrati“. Odbornici Liberalno-demokratske partije podelili su saopštenje u kome se navodi da su „davno podneli krivičnu prijavu opštinskom javnom tužiocu protiv odgovornih za nezakonito uvođenje samodoprinosa, što nije odbijeno, ali nije ni procesuirano“. Postupajući po zahtevu za ocenu ustavnosti i zakonitosti, Ustavni sud je 9. aprila „utvrdio da Odluka o uvođenju samodoprinosa u novcu na području opštine Gornji Milanovac nije u saglasnosti sa Ustavom i odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o porezu na dohodak građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari