Mada je najavljivan za ovu školsku godinu, novosadski Fakultet tehničkih nauka odeljenje u Inđiji prve studente primiće od jeseni.

Formiranje potpuno nove studijske grupe FTN rezultat je uspostavljene saradnje pomenutog fakulteta i opštine Inđija. Radi se o softverskim informacionim tehnologijama, smeru koji do sada nije postojao u Srbiji, a na koji će moći da se upiše 120 studenata, od kojih će njih 40 imati status budžetskih, a 80 samofinansirajućih studenata. Kako je rekao predsednik opštine Inđija Goran Ješić, opština Inđija će obezbediti školarinu za 20, a Ministarstvo prosvete Republike Srbije za još 20 studenata.

Prema navodima Ješića, realizacijom projekta indijske kompanije „Embasi grupe“ biće izgrađen kompleks tehnološkog parka u koji će doći najpoznatije svetske kompanije informacionih tehnologija poput „Majkrosofta“, IBM, „Simensa“… Predstoji otvaranje fabrike „Grundfos“, najvećeg svetskog proizvođača pumpi, ali i drugih investitora čime se otvara mogućnost da Inđija postane regionalni centar razvoja informacionih tehnologija, koji će privlačiti nove investitore. – Zato smo još pre šest meseci otpočeli pripreme za otvaranje odeljenja Fakulteta tehničkih nauka, obezbedili smo savremen prostor u „Treidjunikovom“ stambeno-poslovnom centru koji ćemo uskoro početi da opremamo – rekao je Goran Ješić.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš smatra da će se na ovaj način opština Inđija uključiti u obezbeđivanje u ovom trenutku najpotrebnijih kadrova našem društvu, inženjera informatike. Po njegovom uverenju ovo je primer da se Novosadski univerzitet prilagođava potrebama društva. Imajući u vidu razvojne potrebe softverske informacione tehnologije povući će i druge smerove, mladima će se pružiti šansa da još u toku studija dobiju zaposlenje.

Dekan fakulteta prof. Ilija Ćosićnavodi da će u ovom novom akreditovanom studijskom programu naglasak biti na praktičnim znanjima i veštinama. – Na našem fakultetu se školuju studenti za 11 inženjerskih struka, 62 studijska programa, imamo više od 11.000 studenata i skoro 1.000 profesora i asistenata, rekao je u obraćanju dekan FTN Ilija Ćosići dodao da imaju i strukovne studije koje traju tri godine, a to su softversko inženjerstvo i izučavanje alternativnih izvora energije.

Isti kvalitet znanja

Detaljnije o smerovima govorila je profesor dr Zora Konjevićuz napomenu da će kvalitet stečenog znanja, kvalitet kadrova u Inđiji biti isti kao i svi drugi studijski programi na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Završetkom studija u Inđiji stiče se zvanje strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva – softverske i informacione tehnologije, kao i pravo na upis specijalističkih studija iz oblasti softverskih i informacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari