Meštani Bavaništa blokirali magistralni put zbog seče šume 1Foto: privatna arhiva

Meštani Bavaništa, sela u blizini Kovina, blokirali su danas na dva sata magistralni put Beograd – Smederevo i poručili da ne pristaju na seču i prodaju obližnje šume.

„Nećemo dozvoliti da se odavde odnese više ijedno drvo“, poručili su meštani.

Oni su nosili zastave Srbije i transparente „Bavanište voli svoju šumu“ i „Sačuvajmo stare i sadimo nove šume“.

“Došli su svi koje lokalna samouprava i dežurni policajac, nisu uspeli da zaplaše pretnjama da će biti uhapšeni, novčano kažnjeni ili ispendrečeni”, rekla je učesnica protesta Tatjana Obradović.

Kako kaže, od opštine nisu dobili podršku, dok je nekoliko medija i slobodnih novinara poslalo sliku sa lica mesta svojim redakcijama.

“Bez obzira na naš javni poziv da nas podrže svi iz opozicije, kao i odbornici mesne zajednice i Skupštine opštine, niko se nije pojavio, osim sekretarke MZ koja je kolima prošla kroz blokade uz objašnjenje da je jako bolesna i mora hitno u Kovin“, izjavila je aktivistkinja.

 

Šuma površine oko 30 hektara, bila je u društvenoj svojini i njome upravlja preduzeće u stečaju „Lune Milovanović“, a sada je deo stečajne mase koja je ponuđena na prodaju.

Meštani su rekli da je to njihova šuma i da ne mogu da shvate da neko može da kupi prirodni resurs. Dodali su da šuma čuva selo od udara vetra i nanosa peska iz Deliblatske peščare.

Oni traže da se šuma vrati u državno vlasništvo i da bude poverena Javnom preduzeću Vojvodina šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari