Meštani Gornjeg Matejevca ponovo protestovali zbog odluke vlasti da im oduzmu 40 hektara pašnjaka na Belom vrhu (VIDEO) 1Foto: Twitter/@kristinatomic89/screenshot

Meštani Gornjeg Matejevca kraj Niša blokirali su večeras saobraćaj u centru grada tokom novog protesta zbog odluke lokalnih vlasti da posle tri decenije korišćenja, tom selu oduzmu 40 hektara pašnjaka na brdu „Beli vrh“.

Nekoliko stotina učesnika protesta je na sat vremena blokiralo Ulicu Nikole Pašića, a po završetku skupa prošetali su do Gradske kuće kako bi predali potpise kojim od rukovodstva grada traže da „odmah zaustave sve vrste nasilja nad stanovnicima Niša“.

Potpise su ostavili ispod ulaznih vrata pošto je Gradska kuća bila zaključana, a niko nije odgovarao na kucanje i pozive.

Odbornik u skupštini gradske opštine Pantelej i jedan od organizatora protestnog skupa Slaviša Dinić rekao je da više od mesec dana od donošenja odluke o oduzimanju pašnjaka, meštani ne znaju šta će na tom prostoru biti građeno.

„Rekli su javno da se neće kopati litijum, da se neće saditi višnje i da se neće čuvati ovce, ali šta će raditi nisu rekli. Brine nas taj neko ko će još koliko sutra to zemljište da uknjiži na svoje ime“, kazao je Dinić.

On je rekao da su meštani tokom proteklih decenija i vekova preživeli mnoge nedaće, a da su sada došli u situaciju da se brane od „od svojih“.

Dinić je kazao da postoje nezvanične informacije da je grad već jednom investitoru izdao građevinsku dozvolu.

„Nećemo dozvoliti gradnju na tom brdu. Ono što budu izgradili danju, rušićemo ili danju ili noću. Organizovaćemo patrole, nećemo dozvoliti da se tom prostoru priđe“, izjavio je Dinić.

Pozvao je „sve slobodoumne ljude u gradu, sve političke stranke i organizacije“ da podrže meštane Gornjeg Matejevca i da njihovi skupovi prerastu u „veliki protest protiv nasilja“ na centralnom gradskom trgu.

Meštanin Gornjeg Matejevca Milan Cajić rekao je na skupu da sedam generacija njegove porodice živi u Matejevcu, ali da nikada do sada niko od njegovih predaka nije doživeo ništa slično.

„Preživeli smo Turke, svetske ratove i ostale nedaće, ali nikada se nije desilo da neko dođe u naše selo i oduzme nam zemlju zbog nečijeg ličnog interesa“, izjavio je Cajić.

Ocenio je da je obrazloženje o oduzimanju zemljišta, usvojeno na sednici gradske skupštine, protivzakonito i suprotno interesima meštana.

„Iskustva drugih zemalja u svetu pokazuju da bi izgradnjom solarne elektrane, koja se pominje kao jedan od razloga oduzimanja pašnjaka, zemljište bilo izloženo eroziji što bi prouzrokovalo bujične potoke. Izvori pijaće vode u podnožju brda bili bi zagađeni. Da li to želimo našoj deci“, upitao je Cajić.

Učesnici su tokom protesta uzvikivali „lopovi, lopovi“ i nosili transprente sa natpisima „Ne može polusvet da ima čitav svet“, „Beli vrh za našu decu, a ne za investitore i tajkune“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari