Meštani Pakovraća: Ni posle 11 dana blokade radova na izgradnji auto-puta niko nam se ne obraća 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani sela Pakovraće kod Čačka blokirali su i danas, 11. dan za redom firmu za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom selu, čime su zaustavljeni radovi na izgradnji autoputa, a njima se još uvek niko od nadležnih nije obratio.

„Ni posle 11 dana blokade niko nam se ne javlja. Mi smo potpuno razočarani. Očekivali smo da će naši problemi odavno biti rešeni, ali sada nam je jasno da ne postoji dobra volja države da se naša agonija završi“, rekao je agenciji Beta jedan od učesnika blokade Miloš Nikolić.

On je dodao da su se meštani koji su blokirali firmu za proizvodnju betona obraćali pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i molili ga da im pomogne, ali im nije odgovorio.

„Poslali smo u Vladu Srbije fotografije sa protesta koji je održan pre tri dana i sa blokade koja traje 11 dana i niko nam nije odgovorio. Zvali smo predstavnicu Ministartsva građevine koja nas je jedina posetila na početku blokade, razgovarala sa nama i zapisala sve naše primedbe u vezi eksproprijacije, ali ona je rekla da ništa nije uradila povodom toga i da neće više dolaziti“, kazao je Nikolić.

On je dodao da ih svakodnevno obilaze samo kineski radnici koji rade na izgradnj autoputa.

„Dođu, fotografišu da blokada i dalje traje i odu. Njima najviše odgovara ova situacija, ne moraju da rade, a na kraju će naša država plaćati penale kineskim izvođačima zbog kašnjenja radova na izgradnji autoputa“, rekao je Nikolić.

Učesnici blokade firme za proizvodnju betona ističu da blokadu nastavljaju sve dok im ne bude isplaćena sva imovina koja im je oduzeta zbog izgradanje autoputa.

Oni navode da su poslednjih nekoliko dana dobili rešenja za rušenje 10 kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljavnaje porodica koje su još ostale u nekima od tih kuća.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre deset dana, jer je 28. marta istekao zakup parcele od 51 ar na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade, vlasniku parcele Radosalvu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odostao od prodaje kada su mu u ponedeljak javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa.

„Nude mi oko 50 dinara za jedan metar kvadratni zemlje. Pa za te pare ne mogu ni hleb da kupim. Ponudu nisam prihvatio i blokadu nastavljamo“, rekao je Ćosić agenciji Beta.

Meštani Pakovraća čije se kuće i zemlja nalaze na trasi autoputa kazali su da su početkom aprila dobili obećanja na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da kuće neće biti srušene dok im ne budu isplaćeni i zemlja i kuće koji su eksproprisani, ali to obećanje nije ispunjeno.

U utorak je održan protest oko 200 meštana Pakovraća jer je tog dana bilo najavljeno rušenje četiri kuće uz asistenicju policije i iseljavanje dve porodice koje su ostale da žive u dve od tih kuća, ali se tog dana nisu pojavili ni sudski izvršitelji ni policija.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemlju koja im se oduzima za izgradnju autoputa, pokrenuti su pre više od dve godine i još uvek nisu završeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari