Reka Mlava je zauzdana, a Radničko naselje kraj Termoelektrane „Drmno“ koje je prvo evakuisano, ponovo živi.


Oko 50 stanovnika vraćeno je na ognjišta zahvaljujući dobroj odbrambenoj akciji policije, vojske i volontera.

Pripadnici policije pomogli su raseljenima u prihvatnim centrima u Kostolcu da dođu do svojih domova. Neopisiva sreća na licima dece, reči zahvalnosti…

– Hvala bogu da se vraćamo. Imali smo ovde sve, ali kod kuće je najbolje- ne krije radost Milijana Milićević.

Ona je sa petogodišnjom ćerkicom Natalijom i sa još dvadesetak majki i decom od nedelje bila smeštena u hotelu. Kaže da nikome nije bilo prijatno naređenje za evakuisanje.

– Strahovali smo, krijući od dece da je reč o velikoj opasnosti. Reka je nadolazila, a mi smo bili prvi na udaru. Hvala ovim hrabrim ljudima. To su naši spasioci – dodaje Milijana.

Milica Spasic kaye da joj je Sveti Nikola uslisio žnjenu molitvu da se sto pre vrati kuci.

– Proslavila sam krsnu slavu letnjeg Svetog Nikolu u prihvatnom centru i poželela da što pre odem kući. Teško onom bez krova nad glavom, a Bog mi je odmah uslišio molitvu.

General Bratislav Dikić i poručnik policije Biljana Marinković dopratili su ih do naselja. Dikić je od Crvenog krsta obezbedio pakete hrane, sredstva za higijenu i neophodne stvari da normalno nastave život.

– Vodu za piće nemaju, ali je obezbeđena dovoljna količina, i za to nema brige. Najgore je zaustavljeno. Od kada sam 18. maja preuzeo komandu u štabu za odbranu od poplava u ovom kraju nijedno selo nije poplavljeno. Delove sela Bradarac i Maruljevac koji su pre toga poplavljeni, trenutno štitimo. Pumpama se izbacuje voda, čistimo, sledi dezinfekcija i deratizacija. Učinicemo sve da se u najskorije vreme i njihovi žitelji vrate kućama- kaže Dikić.

Tu smo uvek za narod

General Bratislav Dikić redovno kontroliše teren i zadovoljan je akcijama koje se sprovode pod njegovom komandom. „Kad čujem starice koje me blagosiljaju, znam da sam dobro uradio posao! Tu smo uvek za narod“, kaze general.

Požarevac otvorio humanitarni račun

Požarevac – Grad Požarevac otvorio je poseban račun namenjen prikupljanju sredstava humanitarne pomoći ugroženima od katastrofalnih poplava. Otvoren je namenski dinarski račun kod Uprave za trezor za uplate finansijske pomoći za otklanjanje šteta od poplava.

Dinarski račun:

Primalac: Grad Požarevac

Svrha uplate: Pomoć za otklanjanje šteta od poplava

Broj računa: 840-3083741-86

Model: 97, Poziv na broj: 52 080

U proceduri je otvaranje i namenskog deviznog računa kod NBS za prijem donacija za otklanjanje šteta od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari