Misteriozne bušotine na imanju Milana Avramovića u požeškom selu Uzići 1Foto: Privatna arhiva

Zbog bušotina u požeškom selu Uzići, neki meštani posumnjali su na istraživanje litijuma, ali nadležni za Danas kažu da je reč o pripremama za izgradnju pogona za preradu otpadnih voda.

Prethodnih dana, na internetu su se pojavile fotografije i video zapisi istražnih bušotina u požeškom selu Uzići. Snimci su preko društvenih mreža brzo pronašli put do velikog broja njihovih korisnika, koji se neretko izražavali stav da je „sigurno reč o istraživanju litijuma“.

Milan Avramović, Šapčanin, koji više puta godišnje boravi u tom selu, u kojem je od pradede nasledio imanje, kaže za Danas da je istražne bušotine prvi put video na svom imanju za vreme prvomajskih praznika, ali da je od lokalnog stanovništva čuo da su se pojavile 10 do 15 dana pre toga.

Ovde niko ne zna o čemu je reč. Ušli su moju livadu, nisu ispoštovali zakonsku obavezu da me pitaju pristajem li na to istraživanje. Meštani kažu samo da su videli beogradske tablice na kamionu koji je dovezao bušilicu“, kaže Avramović, koji je u međuvremenu kontaktirao rukovodstvo Opštine Požega od kojeg nije „ništa saznao“.

Misteriozne bušotine na imanju Milana Avramovića u požeškom selu Uzići 2
Milan Avramović/Foto: Privatna arhiva

Razgovarao sam sa predsednikom opštine i on mi je rekao da ne zna ništa o tome i potvrdio da je u Dobrinji istraživanje prekinuto. Ja ne znam da li sve ima veze sa litijumom ili ne, ali je uznemirujuće, jer nas niko nije obavestio šta se radi. Posle svega što se dešavalo prethodnih meseci, sumnjičavi smo“, objašnjava naš sagovornik, koji je u međuvremenu saznao i da bušotine na njegovom imanju možda imaju veze sa istraživanjem zbog izgradnje kolektora za otpadne vode.

Kako navodi, od opštinskih vlasti nije dobio potvrdu informacije.

Misteriozne bušotine na imanju Milana Avramovića u požeškom selu Uzići 3
Foto: Privatna arhiva

Uostalom, ukoliko se samo postavljaju neke cevi, zašto je bitno kakvo je zemljište, čije su uzorke odneli, a ostavili površinski deo zemlje? Mislim da se ti radovi koriste da se nešto drugo obavi, ispod žita“, sumnjičav je Avramović.

Inače, jedan krak pogona za preradu otpadnih voda „Skrapež vode“, po projektu zaista treba da se pruža od Užica preko Uzića, a kako Danas saznaje u JKP „Naš dom“ iz Požege, za geomehanička istraživanja angažovan je Arhitektonski građevinski institut iz Novog Sada.

Misteriozne bušotine na imanju Milana Avramovića u požeškom selu Uzići 4
Foto: Privatna arhiva

Obavljena su najjednostavnija istraživanja, koja samo treba da pokažu kakva su svojstva podloge, kako bi se znalo do koje dubine treba kopati i kako učvrstiti cevi“, kažu iz tog Javno komunalnog preduzeća, potvrđujući da su istražne bušotine deo izrade kolektora za otpadne vode.

To potvrđuju i iz novosadskog Arhitektonskog građevinskog instituta, ističući da je reč o plitkim bušotinama, dubine najviše do šest metara.

Kada se istražuje za litijum, to su bušotine od 400, pa i do 1.000 metara dubine. Mi smo uzimali smo uzorke za laboratorijsku obradu, kako bismo utvrdili geomehanička svojstava zemljišta“, objašnjava jedan od zaposlenih, koji je, kako kaže i bio na terenu u Uzićima.

Misteriozne bušotine na imanju Milana Avramovića u požeškom selu Uzići 5
Foto: Privatna arhiva

Na pitanje Danasa o neovlašćenom istraživanju na privatnim imanjima, o čemu vlasnici nisu obavešteni, on ističe da su vlasnici imanja bili prisutni na svim lokacijama.

Sa druge strane, naš sagovornik koji je bušotine ugledao prilikom posete svom imanju za vreme prvomajskih praznika, kaže da će insistirati na tome se utvrdi da su na njegovom zemljištu istraživanja obavljena bez njegove saglasnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari