Potpisivanjem sporazuma između predstavnika Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Skupštine opštine Bor, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Mesne zajednice Veliki Krivelj data je legalnost rudarskim radovima do kraja 2012. godine na kopovima Krivelj i Cerovo, na Kriveljskom kamenu i hidrotransportu od Cerova do kriveljske flotacije. Istovremeno, borski basen se ovim sporazumom obavezao da do kraja 2011. godine ispuni sve obaveze prema meštanima Krivelja, preuzete 1993. godine.


Naime, Krivelj je otvaranjem rudnika u ataru ovog sela postalo jedno od najugroženijih u Srbiji, a obaveze RTB Bor koje datiraju od 1993. godine ispunjene su delimično. Stoga su ovim sporazumom one detaljno pobrojane i odnose se na nadoknadu štete na objektima u selu nastale usled miniranja, zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i sportskih terena, opremanje Doma kulture u Velikom Krivelju, sanaciju puta, elektro, telefonske, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i prednost za meštane Krivelja pri zapošljavanju u RTB-u Bor.

Kako su rekli u MZ Veliki Krivelj, meštani ovog sela koje je od poljoprivrednog postalo rudarsko zadovoljni su cenom zemljišta, jer je Upravni odbor RTB-a, na zahtev Mesne zajednice, znatno povećao cenu zemljišta tako da ono proseku vredi oko 7.000 evra po hektaru.

– RTB-u želimo još bolju cenu bakra, da nam ispuni sva obećanja i da radi, jer mi nismo ti koji imaju nameru da zaustave proizvodnju, već smo za saradnju – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma predsednik MZ Veliki Krivelj Novica Žurkić.

– Kriveljski kop širiće se za oko 87 hektara, ulazimo u njegovu četvrtu razvojnu fazu i približavamo se selu. Raseljavamo meštane, mogu reći s maksimalnim razumevanjem s njihove strane, i ako već tamo ima rude od koje svi živimo, moramo zadovoljiti sve ovo što je ovde upisano – objasnio je novinarima generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Borski basen je u 2011. godini na ime eksproprijacije isplatio 71 milion dinara, a prema procenama, dva miliona evra treba da pokriju obaveze predviđene sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari