Proteklog vikenda je u Likovnom salonu Doma kulture u Trsteniku održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada opštinske vlasti u proteklih godinu dana. Na konferenciji za novinare govorili su predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, zamenik predsednika opštine Radomir Milunović i predsednik Skupštine opštine Milić Pavlović.


Predsednik opštine osvrnuo se na sve bitne projekte koji su započeti, dovršeni ili su u toku: „Trstenik je mesto metalske industrije i tako treba da ostane. Za ovih godinu dana prešli smo stotine i stotine kilometara i sastajali se širom Evrope sa predstavnicima firmi koji bi mogli biti zainteresovani za ulaganja u našu opštinu. Naš glavni cilj jeste da sačuvamo „Prvu petoletku“, jer samo jaka „Petoletka“ znači jak Trstenik. Za kupovinu tri Petoletkine fabrike zainteresovana je beloruska firma Amkodor. Aktivno učestvujemo u pregovorima i vrlo brzo očekujemo završetak pregovora, a do kraja godine novu fabriku u Trsteniku. Ostaje pitanje sudbine preostalih fabrika, ali ćemo sigurno nastaviti da tražimo rešenje i zalagaćemo se za svakog radnika. Juče smo u beloruskoj ambasadi imali uspešne pregovore sa beloruskom firmom za proizvodnju liftova „Mogiljovliftmaš“, i očekujemo dalje korake u saradnji. Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Republike Belorusije, što nam daje dovoljan garant da će se i taj projekat uspešno realizovati. Pored Belorusa pregovaramo i sa jednom italijanskom firmom, i očekujemo naredne nedelje sastanke, na kojima ćemo konkretizovati dalje korake. Ta italijanska firma zainteresovana je za kupovinu Mikroelektronike i zaposliće oko 100 ljudi.“

„Za 2013. godinu napravljen je agrarni budžet, za pomoć poljoprivredi. Prvi put u budžetu imamo velika izdvajanja za poljoprivredu, koju smo prepoznali kao strateški važnu granu za našu opštinu. Oko 35 miliona dinara u budžetu je predviđeno za poljoprivredu. Od toga 25 miliona za direktne podsticaje u poljoprivredi. Predvideli smo, i u velikoj meri sproveli tri vrste podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, uzimanje povoljnih bankarskih kredita, podsticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju“, dodao je Aleksić.

Zamenik predsednika podneo je izveštaj o poslovanju škola na teritoriji opštine Trstenik i istakao kao veoma značajan infrastrukturni projekat izgradnju Učeničkog doma, čiji radovi intenzivno traju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari