Mesto na Šangajskoj listi zasluženo odavno

Predstavnici akademske zajednice objašnjavaju zašto se Univerzitet u Beogradu tek 2012. našao u društvu 500 najboljih svetskih univerziteta

Ostavite komentar


  1. Ko to, imenom i prezimenom, izuzev nobelovca Aleksandra Vucica od Cipuljica, i poznatih naucnika Mice Megatrenda, Sinise Malog od Bosanske krajine, Nebojse Stefanovica od Kninam Jorgovanke Tabakovic od Kosova, Aleksabdra Sapuca od Hercegovine i inih, sme da potpise imenom i prezimenom da plagijati Malog, Stefanivica, Sapica, Jorgovanke, Tome Diplome i drugih ne utice na pad BU na Sangajskoj listi. Pa oni zbog tih plagijatora, i Vucicevog plagijatorstva istine o zivotu u Srbiji nece vise da se bave naukom i istrazivanjem, a posebno objavljivanjem, jer imaju nove uzore u recenim.

  2. Ljudi različito komentarišu rang Univerziteta u Beogradu. Tako je o padu BU na Šangajskoj listi, predsednik Republike Srbije, na putu od Obrenovca do Ljiga, prekjuče, rekao da se čuju razne „gluposti“ o diplomama i sličnom; naravno, nije pomenuo da je pre više od 200 godina, kum Miloša Velikog postavio je za ministra prosvete Dositeja Obradovića, koji je otvorio vrata polaznicima Velike škole, prvoj te vrste u Srbiji, koja je predstavljala preteču današnjeg Univerziteta u Beogradu. I potom „hod“ po mukama, radu, slavi, i krajem XX veka (već tridesetak godina) u Srbiji je prosek studiranja preko osam godina, što je znatno više nego u Evopskoj uniji. Široj javnosti, a ni digitalizovanim ministarstvima, nije poznato kako je u Tajlandu – uopšte, na dalekom Istoku. Pitamo se šta je važnije – da studenti redovnije uče, da profesori modernizuju nastavu, da najbolji akademci dobijaju lakše posao od lošijih – koji pripadaju vladajućoj koaliciji, da se ulaže više u nauku i prosvetu, da se zakonito nostrifikuju diplome i ne dozvole plagijati. Možda je sad vreme da urednik odnovljene „Galaksije“ prognozira koje će mesto naši univerziteti sa sve FON-om, zauzeti sledeće godine na Šangajskoj listi i kakvi su izgleda da se Megatrend tu pojavi?

  3. Radenović je danas izjavio da je to zato što su „profesori BU lenji“….A gde su radovi Radenovića od 1990-2012? Pisao te radove kad je otišao u penziju….
    Harvard ima budzer (godišnji) kao Srbija cela. To je što se tiče para. Ali najveći problem BU (nauke u nas) je što 30 g vlada APSOLUTNI HAOS. napisal sam više puta da je teroriskinja Urlike Majkof u zatvoru u Nemačkoj imala bolje uslove za život nego mi u Srbiji na slobodi. Mučili su je u zatvoru tako što su joj noću puštali glasnu muziku i nisu gasili svetlo….Pa u Srbiji (Beogradu) je tako 30 g svuda BUKA, BUKA I BUKA. Ne samo kod kuće nego i na poslu pa i na fakultetima. Pa šta mislite koliko je buke bilo potebno da se sazima 2 miliona bespravnih zgrada (urbanističke mafije sa pečatom vlasti)? U Srbiji 30 g nisu postojali minimalnu uslovi za BILO KAKAV ŽIVOT a o NAUCI JE SMEŠNO I GOVORITI….To što je određen broj nas ipak nešto uradio i u nauci, je ENTUZIJAZAM,…ali toga više neće biti, to pokazuje stanje na fakultetima u nas….omladina neće da živi pod tim nenormalnim uslovima…odoše svi u emigraciju….

  4. naravno da utiču i lažne diplome. ta lista ne bi imala smisla ako nešto kao što je lažna diploma ne bi bilo uzimano u obzir prilikom ocenjivanja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.