U okolnostima kada je grejanje na struju preskupo, oni koji nisu priključeni na sistem toplifikacije upućeni su na stovarišta čvrstih gorva a zvanični početak grejne sezone, 15. oktobar, je sasvim blizu.

U Požarevcu se sve vrste ogrevnog drveta mogu nabaviti na dva veća prodajna mesta, jedno je na Pionirskom trgu, drugo na Lučičkom putu. Oba su ovih dana sve bogatija što se ponude tiče, a i potencijalnih kupaca je sve više. Cene su ujednačene, u zavisnosti od vrste, metar staje između 32 i 35 evra. Takođe, drva je moguće pazariti i preko poslovnice „Srbijašume“ u Požarevcu koja se nalazi na staroj adresi, preko puta pijace „Krug“. Ogrevnog drveta ima dovoljno, ali cena varira u zavisnosti od toga gde se kupuje. Ako kupac obezbedi prevoz direktno iz šume, metar drva za ogrev košta 2.386 dinara, a ako ga kupi u samom gradu cena je 3.024 dinara. Što se kostolačkog uglja tiče, većina ga je već nabavila ili naručila na kostolačkim kopovima preko sindikata ili organizovano preko firmi. Među prvima ugljem su se snabdeli penzioneri koji su preko svog Udruženja obezbedili plaćanje na šest rata. Tona je koštala 3.000 dinara i po rečima Momira Pejanovića, predsednika Udruženja, za ovu godinu 1.700 penzionera naručilo je 14.100 tona uglja. Do sada je isporučeno 8.000 tona, do početka grejne sezone, obećavaju iz kostolačkog „Autotransporta“, isporučiće preostalih 6.000 tona.

Ako je suditi po broju uručenih aprilskih računa, ove godine „Toplifikacija“ će grejati najmanje 6.500 fizičkih i 356 pravnih lica. Kažemo najmanje, jer je u međuvremeno jedan broj novih domaćinstva priključen na toplovod. Toplifikacija je, inače, cene grejanja, u skladu sa Zakonom o cenama, korigovala od 1. maja ove godine sa projektovanim rastom cena na malo proizvoda i usluga za nastupajuću godinu, a po dobijenoj saglasnosti osnivača. „Grejanje stambenog prostora po kubnom metru košta 11,73 dinara, a cena za stambeni prostor po merenju iznosi 2,03 dinara po kilovat-satu. Grejanje poslovnog prostora, paušalno po metru kubnom staje 54,15 dinara, a poslovni prostor po merenju košta 4,06 dinara po kilovat-satu. Na ove cene treba dodati i PDV. Oko 80 posto Požarevljana koji se greju na daljinsko grejanje plaća svoje račune“, potvrdio zamenik direktora JP „Toplifikacija“ Dragan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari