Kulturni centar Beograda (KCB), povodom Svetskog dana poezije, ove godine okuplja nekoliko institucija (Kulturni centar Novog Sada – KCNS, Biblioteka grada Beograda – BGB, Parobrod, Muzej Ive Andrića, Francuski institut – Dani frankofonije i Gete institut – Literarni kafe) pod zajedničkim programskim imeniteljem i koordinisanim akcijama u Beogradu i Novom Sadu.

Program posvećen projektu KCB je pokrenuo 2001, a osim popularizacije poezije, odnosno književnosti, cilj je da se okupe stvaraoci iz sveta, regiona i Srbije, kao i da se javnost informiše o novim poetičkim strujanjima na književnim scenama Evrope. Konačno, ali ne i manje bitno, jeste omogućavanje specifične edukacije mladih, zainteresovanih za usavršavanje literarnih veština. Povodom ove manifestacije u Beogradu su, između ostalih, gostovali neki od najznačajnijih pesnikinja i pesnika iz sveta – Adam Zagajevski i Eva Lipska (Poljska), Čarls Simić (SAD), Ana Blandijana (Rumunija), Amir Or (Izrael), Uve Kolbe (Nemačka), Valerio Magreli (Italija), Sergej Timofejev i pesnička grupa Orbita (Letonija)…

Osnovna tema SDP 2014, pratiće objedinjujuću programsku temu KCB – odnos „starost – mladost“, kao kreativni i/ili inhibirajući odnos, dijalog koji (ne) postoji između različitih pesničkih generacija i poetičkih grupa i pokreta, prevashodno u Srbiji, na primeru beogradskih i novosadskih pesničkih scena, kao i na primeru nekoliko pesničkih opusa autora sa nemačke, slovenačke, ruske, italijanske i japanske pesničke scene. Da li „očevi“ više vole „sinove“, a „majke“ svoje „ćerke“, ili obrnuto? Ko ima najviše „dece“ među pesnicima, a ko najviše „roditelja“? Kako, i da li se rešavaju problemi „u krugu porodice“? Koji je „muški“, a kakav je „ženski“ način rešavanja problema (pesme)? To su samo neka od pitanja koja će se kroz razgovore o poeziji, čitanja novih pesničkih ostvarenja i akcije animiranja publike razmatrati tokom trodnevne manifestacije.

Programske forme planirane u Beogradu i Novom Sadu tokom 20, 21. i 22. marta, biće javna čitanja, okrugli stolovi, performansi, koncerti, akcije animiranja publike. Programska specifičnost ovog festivala je predstavljanje autora čije stvaralaštvo počiva na povezivanju poezije i izvođačkih umetnosti, tj. odnos poezije i drugih medija. Ove godine publici će biti predstavljen Umberto Fjori (Italija), kao autor koji stvara i u domenu muzike, i čiji je poetičke kredo – gest i glas autora temelj su poezije; vratiti poeziji telo…, Monika Rink (Nemačka), koja kreira poetske tekstove u radio-formatu i Đani Gregori Forne (Francuska), pesnik, muzičar i glumac koji će svoj tekst, Još i to!!!, izvesti kao video-koncert. Osim njih, zainteresovani će čuti i videti i Mucura Takahašija (Japan), Alekseja Ribakova alias Makušinskog (Rusija), Anu Brnardić (Hrvatska), Uroša Praha, Tibora Hrsa Pandura i Miklavža Komelja (Slovenija) i Vladimira Đurišića (Crna Gora). Boje Srbije braniće Ljubomir Simović, Radmila Lazić, Dubravka Đurić, Danica Vukićević, Jelena Marinkov, Mirjana Stefanović, Mirko Magarašević, Nenad Milošević, Milan Đorđević, Kajoko Jamasaki, Petar Matović, Bojan Savić Ostojić, Vladimir Stojnić, Vladimir Tabašević, Goran Korunović, Biljana Andonovski, Dejan Ilić, Vladimir Kopicl, Slobodan Tišma, Tamara Šuškić, Slobodan Ivanović, Bojan Samson, Dragoslava Barzut, Ana Marija Grbić, Ljiljana Đurđić, Marija Midžović, Gojko Božović, Predrag Petrović, Svetislav Travica i Siniša Tucić. Urednik programa manifestacije je Nenad Milošević a za koncept manifestacije zadužena je Olivera Stošić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari