To što naša Izborna groznica danas obeležava mali jubilej, 40. izdanje, neuporedivo je manje važno od činjenice da će građani Srbije za nekih osam dana saznati rezultat svog izbora. Kakav ćemo državni parlament imati, kakvu vojvođansku skupštinu, kakve lokalne samouprave. Što bi se reklo, ko će nas voditi u narednom mandatu. S izuzetkom predsednika Republike, kojeg ćemo birati iz dva „pokušaja“, pa će 6-7. maja biti poznata tek razlika između Tadića i Nikolića, ili Nikolića i Tadića, s kojom ulaze u drugi krug.

Čega se sećamo iz proteklih mesec i po? Đulijani, „rat i mir“ Jelene Trivan, diploma Tomislava Nikolića, Ratko Mladić Jorgovanke Tabaković, TV spotovi demokrata protiv SNS. Ništa posebno. Da su bivši radikali „slabi“ na Mladića, znali smo, da školska sprema njihovog lidera nije baš jasna, i to smo znali, da će DS morati da zaoštri prema SNS, da bar simulira razlikovanje dve opcije, moglo se očekivati. Zaključak je da je dolazak Rudija Đulijanija zaista bio jedini Događaj, ali, stanimo malo… Koliko (potencijalnih) birača SNS uopšte zna za čoveka, ko je on, šta je bio, odakle je došao? Ili, koliko je funkcionera i simpatizera sadašnje SNS tog 11. septembra 2001. slavilo Al Kaidino rušenje njujorških „bliznakinja“? Dakle, taj Događaj teško da će biti ključan za ishod Đurđevdana.

Pa, šta će presuditi? Da li ćemo imati prelomnu tačku, ili će kampanja, uz izvesno jačanje retorike u samom finišu, ipak, do samog kraja biti nešto poput slogana DS i SNS – dosadna, predvidljiva, ukočena u strahu od greške.

Presudićemo mi, građani, i to ne na osnovu onoga što ćemo videti i čuti prvih dana maja, već rukovodeći se onim što već znamo, što prepoznajemo, osećamo, naslućujemo. Ne rukovode političari nama, našim odlukama. Mi odlučujemo. (Ali, hajde, izborni štabovi dajte nam bar još jedan Događaj, čisto da se malkice zabavimo).

Autor je urednik Danasove Političke rubrike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari