"Mi smo isti sabor i ista vera": Dani Republike Srpske u Nišu 1Dani Srpske u Nišu: Foto Grad Niš

„Dani Srpske u Srbiji“ obeleženi su sinoć i u Nišu koncertom etno grupe „Iva“ i svečanim prijemom za pomoćnika ministra za međunarodne odnose u Vladi Republike Srpske Nemanju Kovačevića i delegaciju Predstavništva RS u Srbiji.

Projekat „Dani  Srpske u Srbiji“ pokrenut je 2013. godine sa idejom da se „Srbiji i njenim građanima predstavi Republika Srpska i njeni potencijali“.

,,Sve ono što je lepo u Republici Srpskoj mi se trudimo da pokažemo i nama je ponos da ove godine imamog mogućnost da se predstavimo u čak 12 gradova u svim delovima Srbije, i da je među njima i Niš. Ova manifestacija i ima za cilj jačanje bratskih veza i povezivanje  našeg naroda i nama je uvek drago kada dođemo ovde“, rekao je Kovačević.

Nakon prijema u Gradskoj kući,  u Narodnom pozorištu je održan koncert grupe Iva iz Doboja koja izvodi srpsku tradicionalnu muziku, na moderan način i u fuziji sa drugim muzičkim pravcima.

„Najlepši most srpstva na Drini podigao je veliki Ivo Andrić koji je celom svetu pokazao svu lepotu i težinu života srpskoga naroda. Takavu ćupriju koja nas spaja i sa prošlošću i sa budućnošću, i sa tradicijom i svetom, treba da dižemo danas i mi. Zato, iznad svega, moramo da čuvamo našu tradiciju, kulturu, istoriju i jezik. Mi smo jedan narod, jedan sabor, jedna vera i jedan jezik. Sve dok je Drine, Srba i srpskoga jezika tako će i ostati’’, kazao je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Inače, cilj ove višednevne manifestacije je da „kroz različite programske aktivnosti učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine, podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i baštine, predstavlja prirodne lepote, turistička mesta, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino i prezentuje investicione mogućnosti“.

Projekat se realizuje u saradnji sa umetnicima, naučnicima i privrednicima koji su poreklom iz Republike Srpske a žive i rade u Srbiji, kao i sa umetnicima, naučnicima i privrednicima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari