I ja sam „Mađar“

Moj grad

Ostavite komentar


  1. Lep clanak, ali steta sto se ne odnosi i na drugu stranu granice gde su Srbi prinudno raseljavani u unutrasnjost Madjarske kako bi bili nasilno asimilovani pri cemu su gubili svoj identitet, jezik, obicaje, imena…Nije to bilo samo u Madjarskoj, vec i u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji…Zato danas svih tih nacionalnih manjina imamo u Srbiji i u potpunosti im se postuju sva prava, posebno vezana za identitet, jezik, obicaje…dok su Srbi u okolnim drzavama ostali u tragovima i bez gotovo ikakvih prava.

  2. Dejana,koliko imaš godina?Iz tvog komentara se da zaključiti da ne gledamo sebe nego druge.I ako je kod drugih „tako“ onda ni mi ne treba da se trudimo…
    Da li je kod nas uopšte moguće neki iskorak a da ne gledamo neki „reciprocitet“?Uraditi nešto za „džabe“?

  3. Biće da smo se otuđili od samog sebe, pre svega. I za ove mlađe generacije, krivi smo mi.

  4. Да изузмемо што је текст на латиници..шта је бре овај текст? Грлом у јагоде са алиекспреса у дугиним бојама? Држи се архивирања.

  5. Lep tekst o Subotici koja polako nestaje takva mirna i miroljubiva sa svim svojim specificnostima.

  6. Politika je učiila svoje. Dejane, svaka čast za ovaj članak o Subotici koje više nema.

  7. Treba sacuvati razlicitosti, to je pre svega briga manjina, drzava ih ne sprecava u tome.

  8. Пре 104 године у Суботици Срби,буњевци,иде нису смели причати Српски ! Када је дошло ослобођење 1918 год сви су имали свој језик,а наравно државни је Српски,с тим што га и данас у Суботици и Бачкој незна велики део Мађара. Ослободиоце су дочекали и мађари уз повике:“Живели ослободиоци“! Живела српска војска“! ..Наравно да су веселији било Буњевци и Срби који су до тада били прогоњени, убијани, без права на језик…

  9. Negovati svoje a poštovati tudje je vrlina.Ali ono što je da kažem grozno što se tiče Subotice je to što se prilikom zaposlenja insistira na znanju mađarskog jezika.Zašto? Živim u zemlji Srbiji govorim srpskim jezikom, i niko nema prava da me ucenjuje time da moram znati mađarski.Naša država će svašta dozvoliti.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.