Požarevac je nakon 19 meseci dobio načelnika policije i njegov prvi potez bio je ukidanje brojeva za izdavanje ličnih karata, pasoša i saobraćajnih dozvola, tako da građani više ne moraju više sati da čekaju u redu da bi izvadili lična i saobraćajna dokumenta.


Od ponedeljka, 06. septembra u Policijskoj upravi u Požarevcu hodnici su poluprazni, šalteri rade u dve smene pa građani za izdavanje registracionih tablica čekaju najviše dvadesetak minuta, a vozači odmah dobijaju dokument koji menja saobraćajnu dozvolu. Mnogo je manja gužva kada se predaju zahtevi za lične karte i pasoše. Pre su građani od ranog jutra u redovima čekali više sati za broj, a neki su to ponavljali i više puta, usled ne dobijanja broja za taj dan, pa su drugog dana ponovo stajali u redu za broj. Sada toga više nema. Čeka se desetak minuta koliko traje obrada zahteva, a ređe dodatnih deset minuta, kada su sva tri šaltera zauzeta. Za nove vozačke dozvole čekanja nema.

Požarevljani koji su prvih dana od ukidanja brojeva došli da podnesu zahteve za vađenje biometrijskih ličnih dokumenata nisu mogli da veruju da više nema brojeva i da posao zašta su došli završavaju za desetak minuta. Posle početnog čuđenja svi od reda, vidno zadovoljni zbog pozitivne promene, izražavaju zadovoljstvo i divljenje prema novom načelniku požarevačke policije, Dejanu Radenkoviću, koji je, čim je stupio na dužnost napravio potez vredan pažnje -ukidanje brojeva za vađenje biometrijskih ličnih dokumenata.

– Svaka čast za ovaj potez novog načelnika. Došao sam da uzmem broj kako bih predao ćerkina dokumenta ali sam se vidno iznenadio kada su mi službenici na šalteru uzeli zahtev i rekli da sam završio sa procedurom i da nema više brojeva. – kaže vidno zadovoljan novonastalom situacijom na šalterima policije taksista iz Požarevca Dragan Radojčić.

Zare iz jednog sela u blizini Požarevca pita se zašto je trebalo da dođe čovek iz Beograda, preko Leskovca, da uredi upravne poslove na teritoriji koju pokriva požarevačka policija.

– Zar ovako nije moglo da se uradi i pre? Kako je moguće da jedan čovek za jedan dan ukine brojeve i samim tim bespotrebno čekanje i dangubljenje. Kako je te iste služnenike naterao da organizovanije i efikasnije rade u interes građana – pita se Zare i dodaje da neki iz policije nisu namerno to želeli da urade, jer dok su se delili brojevi, pojedinci su razvili lep biznis prodajući brojeve ili su dobijali poklone od građana, kako bi izbegli dugotrajno čekanje.

Novi načelnik PU Požarevac ističe da su oni tu u službi građana, a ne obrnuto i da će se svesrdno truditi da im bude na usluzi, ne samo po pitanju upravnih poslova, već po svim ostalim pitanjima u njegovoj nadležnosti.

– Građani sada mogu doći u bilo koje doba dana od 7 i 30 do 20 časova i predati zahteve za izdavanje ličnih dokumenata. To će moći da urade i subotom do 15 sati i 30 minuta. Već prvih dana od uvođenja novog rasporeda rada šaltera, vreme čekanja za predaju zahteva svelo se na manje od deset minuta. – ističe načelnik Dejan Radenković i naglašava: – U našoj Policijskoj upravi svaki radnik je obučen da radi nekoliko poslova, tako da se organizuju poslovi po potrebi. Izuzetno sam zadovoljan novonastalim promenama, jer smo mi tu pre svega zbog građana.

Prema rečima načelnika Radenkovića čekanje za dobijanja putih isprava smanjilo se na sedam do deset dana, a ako je hitno, pasoš može da se dobije u roku od 48 sati, a u izuzetnim slučajevima i pre.

Osim u Požarevcu, radno vreme do 20 časova uvedeno je i u policijskim ispostavama u Velikom Gradištu, Kučevu i Petrovcu na Mlavi. Ostale policijske ispostave u Braničevskom okrugu radiće i dalje do 15 sati i trideset minuta..

U Policijskoj upravi u Požarevcu kažu da će uskoro, najverovatnije do kraja septembra, i žiteljima Kostolca biti omogućeno dobijanje ličnih dokumenata u policijskoj ispostavi u Kostolcu, što do sada nije bilo moguće.

Inače, od 2008. godine do 31. avgusta 2011. u Braničevskom okrugu izdato je 122.420 biometrijskih pasoša i 93.488 novih ličnih karata. Od 04. januara 2011. do 31. avgusta iste godine registrovano je 34.430 vozila. U istom periodu izdato je 7. 075 vozačkih dozvola na novom obrascu.

Monitoringom do manjih redova

Jasmina Tišma, porparol Policijske uprave Požarevac ističe da je glavna promena u radu u odnosu na ranije ta što se sada dnevno prate potrebe građana, tzv. monitoring, na osnovu koga se i raspoređuju službenici na šaterima.

– Ukoliko se desi da je veća gužva na šalterima za izdvanje ličnih karti, službenik koji je izdaje vozačke dozvole a slobodan je, preuzima određeni broj zahteva. Time smo u osnovi ubrzali postupak. Takođe, smanjen je proces obrade zahteva, on je sveden na trostruko manji vremenski period nego ranije. Novo pravilo je i to da ukoliko su velike gužve i po zatvaranju šaltera, službenici produžavaju radno vreme do prijema svih zahteva.

Kako je istakla Tišma najveće gužve na šalterima PU Požarevac su u periodu od 09 do 13 i 30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari