Branimir Nestorovićfoto Antonio Ahel/ATAImages

Poslanička grupa „Mi snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović“ saopštila je danas da je u ponedeljak tužila Vladu Srbije, kao autora i predlagača Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U saopštenju se navodi da je ta poslanička grupa „zbog problema nastalih u primeni rečnika, gramatike i pravopisa srpskog jezika i ‘rodno osetljivog jezika’, za koji ne postoje rečnik, gramatika i pravopis“ tražila od Vlade Srbije da joj dostavi akte i ukaže na osnov po kojem je u Srbiju, „pod pretnjom kažnjavanja, uvela nejasne i nepoznate dženderske pojmove: gender identities/rodni identiteti; gender/rodno osetljiv jezik; gender/rodno senzitivan jezik; gender/rodna ravnopravnost“.

Kako se navodi, Vlada Srbije donela je rešenje kojim je odbacila takav zahtev, pa je poslanička grupa podnela tužbu protiv Vlade Srbije i od suda traži da da prinudi Vladu da ispuni zahteve poslaničke grupe.

U saopštenju se dodaje da je zbog „stvorenog haosa u obrazovanju i informisanju“ poslanička grupa 29. maja ove godine od Skupštine Srbije tražila da Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage, a da je 31. maja Skupština taj predlog prosledila Vladi sa molbom da ga razmotri i svoje mišljenje dostavi prlamentu.

Dodaje se da se potom Vlada obratila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari