Mića Jovanović, vlasnik Megatrenda: Ne vršim pritisak na ministarku prosvete, niti očekujem pomoć od SPS-a 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

– Tačno je da je Nacionalno akreditaciono telo (NAT) odbio našu žalbu i molbu da se reakreditujemo sa opravdanjem da smo kasnili sa prijavom i dostavljanjem određene dokumentacije koja je potrebna. Međutim, naše zakašnjenje je bilo nekoliko nedelja, ali ne samo našom krivicom – kaže za Danas profesor Mića Jovanović, vlasnik Megatrend univerziteta, povodom oduzimanja dozvole za rad ovom univerzitetu.

Kao razlog za kašnjenje za predaju zahteva za novu akreditaciju Jovanović navodi da su čekali odgovore iz Nacionalnog akreditacionog tela na žalbe koje je Megatrend podneo.

– Recimo, za naš Pravni fakultet čekamo odgovor više od dve godine, a zakonski rok je 30 dana da se odgovori. Dakle, NAT-u je dozvoljeno da kasni i do dve godine za odgovor visokoškolskim isntitucijama na njihove žalbe. Mi smo kasnili vrlo malo u poređenju s tim rokom i nismo jedini, još nekoliko visokoškolskih ustanova je kasnilo i niko zbog toga nije pravio problem. Međutim, Megatrend kao trn u oku, pre svega konkurenciji, je morao da bude kažnjen oduzimanjem dozvole za rad – ističe Jovanović.

U aprilu je objavljeno da je vaš fakultet u Zaječaru takođe ostao bez dozvole za rad, kao i još šest fakulteta i visokih škola. Pre nekoliko dana osim Megatrenda, još jedna visokoškolska ustanova.

– Što se tiče Fakulteta za menadžment u Zaječaru to je bilo na naš zahtev pošto se u istočnoj Srbiji broj potencijalnih studenata drastično smanjio i jednostavno nismo imali tržište. Nama dozvola nije oduzeta po kazni i zbog toga što nismo ispunili uslove, već više nismo mogli da radimo.

Koliko ima fakulteta u sastavu vašeg univerziteta koji su u postupku ponovne akreditacije ili u fazi čekanja odgovora na žalbu?

– Pravni fakultet je jedini za koji čekamo odgovor na žalbu. Pored njega u postupku akreditacije je Fakultet za umetnost i dizajn, međutim, sa ovim rešenjem o oduzimanju dozvole za rad je sada sve pod znakom pitanja. Nama je jedino što je ostalo da živi Fakultet za civilno vazduhoplovstvo.

Na sajtu Megatrenda u sekciji upis 2024/25. stoji da upisujete studente na Fakultet za civilno vazduhoplovstvo koji ima važeću akreditaciju i Fakultet za dizajn, a kažete da nije završena reakreditacija. Kako ste mogli da pozovete studente da se upišu?

– S obzirom na to da je dokumentacija jako dobro pripremljena, u skladu sa standardima za aktreditaciju, bilo smo sigurni da ćemo dobiti rešenje o akreditaciji. Sem toga, imali smo neke neoficijelne informacije da to ide jako dobro i da se očekuje akreditacija. Naravno da smo bili spremni da u slučaju drugačijeg ishoda vratimo studentima deo školarine koju su uplatili prilikom upisa ili da im ponudimo da se prebace na Fakultet za civilno vazduhoplovstvo koji ima neka opšta usmerenja. Naš kolegijum je odlučio da ove godine upisujemo studente samo na Fakultet za civilno vazduhoplovstvo. Imamo problem sa zapošljavanjem informatičkog kadra pa se dešava da na sajtu Univerziteta ostanu neke informacije koje više nisu aktuelne, ali ćemo to popraviti.

Šta će biti sa studentima koji su zatečeni, ako Ministarstvo prosvete ostane pri svojoj odluci kojom je Megatrendu oduzeta dozvola za rad?

– Ja sam gotovo sto odsto siguran da će, shodno određenim propisma koji daju tu mogućnost, Ministarstvo, odnosno ministarka da poništi to rešenje jer verujem da je malo neoprezno došla do nje odluka o oduzimanju dozvole za rad. Da nam je reakreditacija odbijena mi bismo po određenim članovima zakona mogli da radimo još godinu dana i da izvedemo generacije koje su preostale. Takođe bismo imali pravo da u roku od tri meseca od odbijanja reakreditacije, podnesemo novi zahtev za akreditaciju univerziteta.

Da li ta mogućnost postoji i sada kada ste ostali bez dozvole za rad budući da niste ni stigli da uđete u ponovnu akreditaciju ili samo u slučaju da se dobije odluka o odbijanju akreditacije? U zakonu piše, što Ministarstvo citira u svom saopštenju, da će „u slučaju prestanka rada visokoškolske ustanove zbog oduzimanja dozvole za rad, ministar na predlog Nacionalnog saveta u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove“.

– Tu je ta kolizija u zakonu. Postoje suprotna tumačenja i verujte da čak i ja koji sam 47 godina u visokom obrazovanju i 36 godina na Megatrend univerzitetu, ne umem da objasnim jer su te dve stvari u suprotnosti.

Čekate, dakle, odluku Ministarstva prosvete?

– Verujem da ćemo početkom sledeće nedelje dobiti rešenje o poništenju rešenja o oduzimanju dozvole za rad Megatrend univerziteta.

Bili ste član Socijalističke partije Srbije, pa ste pre izvesnog vremena napustili stranku. Neki misle da sada preko partijsko-prijateljskih veza pokušavate da izdejstvujete odluku u Vašu korist.

– Ni od koga u ovom konkretnom slučaju nisam tražio pomoć. Ministarku Slavicu Đukić Dejanović znam jako dugo, od osnivanja SPS-a. Ne vršim nikakav pritisak na nju, niti tražim pomoć od bivših partijskih drugova koji su i sada moji drugovi, jer ja nemam sukob ni sa kim iz SPS-a, niti bilo sa kim drugim. Nekoliko puta sam pozvao ministarku da joj kažem da ćemo, shodno raznim zakonskim mogućnostima, da podnesemo zahtev za poništenje rešenja o oduzimanju dozvole za rad. Ona je pokazala razumevanje, u meri u kojoj joj to dozvoljava profesionalna etika, i verujem da će da donese odluku, uz konsultaciju sa svojim kolegijumom i stručnim službama. Angažovao sam čitav tim advokata pri sastavljanju zahteva za poništenje rešenja o oduzimanju dozvole za rad Megatrend univerzitetu i verujem da nema razloga da bude odbijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari