U čast velikana naše kulture Miće Popovića, u Loznici, rodnom gradu tog našeg znamenitog slikara, i njegove supruge Vere, istaknutog likovnog stvaraoca, u toku su završne pripreme za manifestaciju pod nazivom „Mićini i Verini dani’’. Upravnica Galerije-legata Miće Popovića i Vere Božičković-Popović, koja deluje u okviru Centra za kulturu „Vuk Karadžić’’ u Loznici, Snežana Nešković-Simić rekla je da će ovogodišnji programi te manifestacije biti održani 10. i 11. juna.


Ona je navela da će najpre, uz prigodnu svečanost, biti otvorena sada potpuno obnovljena kuća Marjana Katića, jedna od najlepših starih zgrada u Loznici, zbog čega je pod zaštitom države, u kojoj se nalazi stalna postavka slika dvoje umetnika, kao i drugi eksponati.

Posle toga će u galerijskom prostoru biti predstavljen ovogodišnji, deveti broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra „Prizor“, čiji je tematski deo ovog puta posvećen znamenitom geografu Borivoju Ž. Milojeviću.

Prema rečima Nešković-Simić, dan kasnije, u Muzeju Jadra biće otvorena izložba slika članice ULUS-a Danice Basta, koja je profesor na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, o čijem radu će govoriti likovni kritičar i istoričar umetnosti Sreto Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari