Ruski supersonični presretač Mig-31 srušio se juče nedaleko od grada Armavira, u južnom regionu Krasnodara, a oba pilota su preživela, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Konašenkov je naveo da se avion srušio 25 kilometara od Armavira, tokom manevara. Piloti su se katapultirali i bezbedno prizemljili, a ruski portparol je naveo da nisu u životnoj opasnosti, prenosi Beta. Početkom avgusta, vrhovni zapovednik ruskih vazduhoplovnih snaga, general-pukovnik Viktor Bondarev, rekao je da će Rusija početi sa razvojem presretača koji bi do 2028. trebalo da zamene njenu flotu od 122 Miga-31.

Mig-31 je supersonični presretač, dugog dometa. Taj dvosed može da presreće mete udaljene i do 200 kilometara, uz pomoć svog naprednog radara i raketa dugog dometa. Može efikasno da funkcioniše u svim vremenskim uslovima i opremljen je najsavremenijom avijacionom digitalnom tehnologijom. Mig-31 postao je deo sovjetskih vazduhoplovnih snaga 1981, a proizvodnja te letelice okončana je 1994, ali je ostao u službi u ruskim i kazahstanskim vazduhoplovnim snagama. Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin predložio je 8. avgusta da se nastavi sa proizvodnjom Miga-31, navodeći da bi ta letelica mogla da bude efektna još 15 godina. Rogozin je tada naglasio da Mig-31 nema suparnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari