Migel Dijas Kanel: Roker sa Kariba 1Foto EPA-EFE Adalberto Roque POOL

Trebaće Kubancima vremena da se naviknu da njihov predsednik nije više sa prezimenom Kastro.

Pre neki dan Migel Dijas Kanel, kada je položio zakletvu za novog lidera ove ostrvske države, prekinuo je kontinuitet vladanja dinastije Kastro, koji je trajao od revolucije 1959, čime je počelo novo poglavlje u istoriji zemlje.

Nije Dijas Kanel novo lice na političkoj sceni Kube, s obzirom na to da je u proteklih pet godina bio potpredsednika Raula Kastra. Iako je on prvi predsednik rođen posle kubanske revolucije, ipak važi za lojalnog Raulovog saveznika te se ne očekuju radikalne promene u vladanju. Pri tom Kastro je i dalje lider vladajuće Komunističke partije, te će verovatno nastaviti da vrši popriličan uticaj na politiku zemlje.

Nema prostora na Kubi za one koji teže kapitalizmu, kazao je Dijas Kanel u inauguracionom govoru. „Kubanska spoljna politika ostaće nepromenjena i o svakoj eventualnoj neophodnoj promeni odlučiće kubanski narod.“ Veliki deo govora posvetio je hvalama na račun svog prethodnika kome se obratio rečima: „Kubi ste potrebni.“ Novi lider će, kažu upućeni, morati da razmotri kako da prevaziđe probleme koje je izazvao ekonomski kolaps kubanskog saveznika Venecuele, te kakvu vrstu odnosa želi ovo karipsko ostrvo sa SAD pod rukovodstvom Donalda Trampa. Ipak, ono na osnovu čega će Kubanci „suditi“ o novom lideru jeste da li će njihov svakodnevni život biti poboljšan.

Ovog meseca Migel Dijas Kanel slavi svoj 58. rođendan. Po obrazovanju je inženjer elektrotehnike, dok je političku karijeru počeo u svojim dvadesetim godinama kao član komunističke omladine u Santa Klari, gradu poznatom kao mestu poslednje bitke u kubanskoj revoluciji, gde se nalazi mauzolej posvećen Če Gevari. Bio je predavač na lokalnom Univerzitetu dok je istovremeno gradio i svoju partijsku karijeru. Sa 33 godine izabran je za drugog sekretara Mlade komunističke lige. Kao mladi šef Komunističke partije u provinciji Vila Klara usprotivio se politici partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a koji, kako navode, ne bi opstao da nije bilo Dijasa. Jedino su u tom gradiću održavani rok koncerti koji su tada bili zabranjeni u drugim delovima zemlje, tvrdi lokalno stanovništvo. I Dijas je tada slušao rok muziku i nosio dugu kosu.

Uprkos stalnom radu na provincijskom nivou trebalo je Dijasu deset godina da 2003. uđe u Politbiro, izvršni odbor Komunističke partije. Šest godina kasnije biva postavljen za ministra za visoko obrazovanje, a 2013. Kastro ga je izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove „solidne ideološke snage“. Dijas Kanel pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu, kako bi se otvorilo jedno od najslabije povezanih društva putem interneta na svetu. Kažu da na sastanke često dolazi s tabletom. Otac je dvoje dece iz braka sa prvom suprugom Martom. Oba njegova deteta bili su članovi poznatog kubanskog rok benda Polaroid. Danas je u braku sa Lis Kuesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari