Migranti: Kontrola zaraze 1Foto: Fonet/AP

Državni Sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas da je istina da su se kod pojedinih migranata koji borave u parkovima u Srbiji pojavile telesne vaši i da je, da bi se sprečila zaraza, doneta odluka da se svi migranti u prihvatu kontrolišu.

Doneli smo tu odluku da bismo sve stavili pod kontrolu i da bi se sprečila bilo kakva mogućnost daljeg širenja, u svim migrantskim centrima imamo medicinske timove koji to vode, izjavio je Ivanišević novinarima u Palati Srbija.

Dolazi hladno vreme, moguće su i respiratorne infecije, hoćemo da kroz prevenciju, migranti budu na kvalitetan način zaštićeni, ali i da zaštitimo stanovništvo Srbije, dodao je on.

Ivanišević je odbacio sumnje da se zaraze šire zbog loših uslova u prihvatnim centrima i naglasio da su međunarodni stručnjaci konstatovali da su Srbiji humani uslovi gde borave migranti.

Prema njegovim rečima, u Briselu je za Srbiju odobreno dodatnih šest miliona evra za smeštaj migranata i ima dovoljno mesta za sve.

Za svakog ko bude želeo da se smesti u prihvatni centar ili u tradicionalne centre za azil, ima dovoljno mesta, nagalasio je on.

Bićemo jedina zemlja koja će ispuniti ono na šta se obavezala Briselu, rekao je i napomenuo da u Srbija ima 6.000 mesta čvrste gradnje za smeštaj, ne šatora i kontejnere, za razliku od drugih zemalja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari