Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov najavio je povratak u politiku nakon gotovo 17 godina. Autor glasnosti i perestrojke, koji sada ima 77 godina, obelodanio je da će sa poslovnim partnerom Aleksandrom Lebedevim, bivšim zvaničnikom KGB koji je postao bankar milijarder, osnovati političku partiju kako bi se kandidovao na parlamentarnim izborima 2011.

Dok je Gorbačov zagovornik slobode govora u zemlji u kojoj se novinari često kinje ili ubijaju zbog suprotstavljanja vlastima, on je očigledno izbegao da uputi direktnu kritiku na račun ruskog premijera Vladimira Putina. Štaviše, Lebedev i on su Nezavisnu demokratsku partiju Rusije, što je naziv za novi pokret, predstavili kao opozicionu grupu. Ruski parlament, Državna duma, ima tri opozicione partije, ali se za dve smatra da su kreacije Kremlja. Treća Komunistička partija, retko se suprotstavlja vladi kada je reč o važnim pitanjima.

Kako navodi list Telegraf, Lebedev je izjavio da će njegova partija biti „učtiva“ opozicija, koja će se uzdržavati od gorućih taktika partije Druga Rusija bivšeg šampiona u šahu Garija Kasparova, kojoj je bilo zabranjeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima protekle godine. On je, međutim, istakao da njegova partija neće biti „niko i ništa“ i da će biti spremna da kritikuje Putina kada je to neophodno.

Gorbačov i Lebedev, koji ima 48 godina, postali su bliski saradnici nakon što su preuzeli 49 odsto uloga u Novaja Gazeti, ruskom opozicionom listu. Pošto se krivi za propast Sovjetskog Saveza, Gorbačov je predmet kritike širom Rusije. Budući da ga je časopis Forbs protekle godine stavio na 358 mesto na listi najbogatijih ljudi na svetu, Lebedev pripada nepopularnoj kasti oligarha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari