Mihailo Karađorđević: Zaljubljeni princ 1

Princ Mihailo Karađorđević venčao se u nedelju sa svojom dugogodišnjom devojkom Ljubicom Ljubisavljević na Oplencu, što je bilo prvo kraljevsko venčanje u Srbiji još od 1922, kada su brak sklopili Mihailov deda, kralj Aleksandar Prvi, i baba, rumunska princeza Marija.

Prinčeva nevesta je master farmacije i živi u Beogradu. Slavlje za brojne zvanice iz Srbije i inostranstva bilo je organizovano na Belom dvoru u srpskoj prestonici. Svadbenoj ceremoniji prisustvovali su, između ostalog, princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina, mladoženjina majka, princeza Linda Karađorđević, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, ministar obrazovanja Mladen Šarčević, te predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Princ Mihailo je sin pokojnog princa Tomislava i rođen je u Londonu 15. decembra 1985. godine. Odrastao je u seoskom okruženju i dosta vremena provodio je u istraživanju prirode. Kao šesnaestogodišnjak je pokrenuo posao baziran na grafičkom dizajnu i programiranju sa jednim prijateljem, a već od naredne godine počeo je da provodi više vremena u Srbiji. Studirao je međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Lobirao je za srpske interese, naročito u Vašingtonu. Redovno učestvuje na skupovima Kongresa srpskog ujedinjenja i organizovao je veliki broj humanitarnih akcija. Pokrovitelj je Anglosrpskih dana anestezije u Beogradu. Ima crni pojas u karateu, koji trenira od šeste godine. Voli jahanje, golf i vozi snoubord zimi. Na imanju svoje majke, princeze Linde, na jugozapadu Srbije bavi se treningom konja i stolarskim zanatom.

Kako je princ izjavio u nedavnom intervjuu za Blic, sa svojom suprugom planira da živi u Srbiji. „Voleli bismo da živimo u okolini Beograda, kako bismo mogli da gajimo konje i uvek budemo okruženi prirodom. Naša želja da je da se bavimo raznim društvenokorisnim projektima u našoj zemlji. Moj otac princ Tomislav je obožavao Srbiju i poslednje godine svog života proveo je na Oplencu. Najbolje se osećam okružen svojim narodom, ovde u Srbiji uz LJubičinu podršku u svemu što radimo. Za nas, prirodni predeo je poseban deo svake nacije, a Srbija poseduje neke od najlepših predela koje smo imali prilike da vidimo. Naša tradicija, nacionalni i kulturni identitet su toliko bogati i jedinstveni“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari