Bivši ministar policije Dušan Mihajlović ponovo je juče na suđenju optužio nekadašnjeg šefa biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimira Popovića Bebu da je sa tog mesta, zajedno sa kriminalnim strukturama u državi, vodio paralelnu vlast mimo Vlade i DOS-a.


– Ove ocene sam izveo iz knjige Popovićevog svedočenja na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića koju je izdao Helsinški odbor – precizirao je Mihajlović na suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, gde mu se sudi po Popovićevoj tužbi za klevetu.

Mihajlović je na suđenju, na kom Popović nije prisustvovao zbog, kako je rečeno, poslovnih obaveza u inostranstvu, pročitao delove knjige u kojima Popović govori o sastancima sa nemačkom obaveštajnom službom koja se brinula za Đinđićevu bezbednost, kao i sa predstavnicima engleske ambasade u Beogradu.

– Iz ovih navoda sam zaključio da se Popović bavio Đinđićevom bezbednošću iako to nije bilo u njegovoj nadležnosti – rekao je bivši ministar policije u Đinđićevoj vladi.

Nadalje je čitao delove svedočenja iz kojih je, kako je naveo, zaključio da je Popović uvek bio prisutan kada „su tu osuđeni za organizovanje Đinđićevog ubistva Milorad Ulemek Legija i svedok saradnik Ljubiša Buha Čume“. Popović je, prema tvrdnjama Mihajlovića, zajedno sa Buhom odlučivao o postavljanju visokih policijskih i bezbednosnih kadrova – po Ulemekovoj želji – Boška Buhe, Milorada Bracanovića i drugih.

– Cela ova knjiga svedočenja dokazuje moje tvrdnje da je paralelno sa DOS-om i kasnije Đinđićevom vladom postojala vlast (bez znanja DOS-a i Vlade) i tajni politički život u kome su glavni akteri bili Popović, Buha, Ulemek i drugi kriminalci – rekao je Mihajlović. Njih trojica su, kako je naveo, donosili vrlo bitne odluke o postavljanju kadrova, sa nemačkom službom bezbednosti Popović je razgovarao o Đinđićevoj bezbednosti bez njegovog, odnosno znanja policije…

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar. 

Tužba

Popović je tužio Mihajlovića jer ga je ovaj 2007. u 47 tekstova, intervjua i izjava, „na najgrublji način klevetao“ u vezi s ulogom u vladi Zorana Đinđića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari