Mihajlović: Brnabić da se odluči o zakonu o rodnoj ravnopravnosti 1Foto: N1

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi premijerka Ana Brnabić trebalo da odluči da li ćemo da imamo moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Idemo li u Evropu stvarno ili stojimo u zakonu od 2009. godine koji nikada nije primenjen i zbog koga kao rezultat imamo desetine ubijenih žena.

Mihajlović je rekla novinarima, pred početak Treće srpske konferencije o razvoju nekretnina i infrastrukture „Razvoj budućnosti“, da bi Brnabić, „najbolja od svih nas“, trebalo da odluči da li idemo u Evropu kada je u pitanju rodna ravnopravnost ili ostajemo negde daleko u 2009. godini.

„Ono što pravi problem u svakom društvu su neznanje, sujeta i mržnja.Ukoliko imamo te dve stvari, a to se često čuje u oblasti kritike Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, mi idemo unazad“, istakla je Mihajlović i dodala da je ovo dobar zakon.

Mihajlović je rekla da je Srbija spremna za ovaj zakon, da je „spremna za spejšatl, a ne samo za BMW u ovoj oblasti“, i ne za konjske zaprege.

„Po onome što sam mogla da čujem u prethodnih nekoliko meseci o komentarima o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti čini mi se da su dve cene da ovaj zakon usvojimo.Jedna je da ja prestanem da se bavim zaštitom žena i uopšte stvaranjem uslova za jednake odnose između žena i muškaraca, a druga je ukidanje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije“, rekla je Mihajlović koja je predsednica Koordinacionog tela.

Mihajlović je rekla da je „nemoguće“ da prestane da se bavi zaštitom žena.

Mihajlović je navela da Vlada Srbije, koja je osnovala Koordinaciono telo, može da odluči da li će da ga ukine.

Prema njenim rečima, tema rodne ravnopravnosti nije tema jednog sektora, jednog ministarstva, već je „to tema države, tema svih nas“.

Ona je rekla da joj se čini da neki misle da će mnogo bolje da upravljaju sredstvima, pre svega donacijama koje se dobijaju od evropskih organizacija i međunarodnih institucija u oblasti rodne ravnopravnosti, i kao primer navela „programiranje IPA od dva miliona evra“.

„Sve je to došlo kao rezultat, pre svega, Vučićeve Vlade i ogromnog rada Koordinacionog tela“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da Koordinaciono telo nema zaposlene, već su angažovani stručnjaci iz Srbije, Evrope i iz sveta koji su radili na ovom zakonu i strategijama.

„Možda je i to problem.Možda je mnogo bolje da neko radi u Komunalnoj policiji pa da dođe da se bavi rodnom ravnopravnošću. Ja ne mislim“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari