Mihajlović: Dvostruko smanjiti broj poginulih 1

Ministar saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj koji je postavljen Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima da se do 2020. dvostruko smanji broj poginulih i da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju.

Da bismo to ostvarili, potrebno je što pre usvojiti izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, rekla je Zorana Mihajlović tokom razgovora sa izvršnim direktorom Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC) Antoniom Avenozom.

Zorana Mihajlović je navela da se na izmenama tog zakona radi od 2014. godine i da očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova kao predlagača zakona da ubrza procedure na usvajanju tog akta.

Da bismo smanjili broj poginulih, moramo slediti najbolju praksu Evropske unije, a ona podrazumeva da transportni sektor uređuje bezbednost saobraćaja, dok policija obavlja kontrolu učesnika u saobraćaju, ali ne uređuje saobraćajni sistem, izjavila je Zorana Mihajlović.

Ona je iznela podatak da Srbija godišnje izgubi skoro četiri odsto bruto domaćeg proizoda zbog štete od saobraćajnih nezgoda.

Avenozo je izrazio uverenje da ETSC može još bliže da sarađuje sa Srbijom, „kako bismo učili jedni od drugih“, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari