Mihajlović: Energetska efikasnost u školama u Kruševcu smanjiće emisiju ugljen-dioksida za 300 tona 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, rekla je danas u Kruševcu, gde je potpisala ugovor o povećavanju energetske efikasnosti u školama i vrtićima, da očekuje da radovi budu završeni do proleća iduće godine, da će deca i zaposleni imati bolje uslove, a da će emisija ugljen-dioksida biti manja za više od 300 tona godišnje.

„Ovaj projekat znači da će pet škola i vrtić u Kruševcu biti u objektima koji su efikasniji. Svi će videti šta znači kada se promeni stolarija, krov, i koliko to utiče na boravak dece“, a to je „i prilika da decu naučimo da je energija važna, i da od nje zavisi da li ćemo imati zdravu i čistu okolinu“, rekla je ministarka.

Dodala je da je taj vrtić jedini koji kao energent koristi lož ulje i da će uz pomoć grada to morati da se promeni.

Oko 2.500 dece, prema njenim rečima, dobiće zdraviji prostor za učenje i odrastanje, a to će se sprovoditi i u svim drugim mestima.

Saradnja sa Švajcarskom i gradovima u tom projektu je, po njenim rečima, „dokaz da zajedničkim radom idemo putem zelene agende i održivog razvoja“.

Ona je rekla da je ukupna vrednost projekta devet miliona evra, a samo za Kruševac 1,4 miliona i najavila da će država nastaviti ulaganja u povećanje energetske efikasnosti.

„Preko nove Uprave za energetsku efikasnost mi ćemo nastaviti i sa ulaganjima u javne objekte, ali ćemo obezbediti još veća sredstva za podršku građanima koji žele da zamene stolariju, poboljšaju izolaciju ili zamene kotlove“, rekla je ona.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid rekao je da Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i upravljanje energijom na lokalnom nivou u Srbiji, u partnerstvu s Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Ukupan švajcarski doprinos ovom projektu iznosi osam miliona evra, što uključuje i ugovor o merama energetske efikasnosti u pet škola i jednom vrtiću u Kruševcu, vredan 1,4 miliona evra“, rekao je Šmid.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je projekat važan za poboljšanje uslova u kojima su deca.

Neće biti radova na projektu Jadar dok se ne vidi procenu uticaja na životnu sredinu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Кruševcu da na projektu „Jadar“, kojim je predviđena eksploatacija litijuma u blizini Loznice, neće biti nikakvih radova dok se ne donese odluka Vlade srbije, ne završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok konačnu reč o projektu ne daju građani.

„Kada je u pitanju projekat Jadar, neće biti nikakvih radova sve dok se ne završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Tek potom će građani, najverovatnije na referendumu, doneti odluku o budućnosti ovog projekta, što je najdemokratskiji način“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je ocenila da su sve ostale interpretacije „nakaradna tumačenja, najčešće zlonamerna, rezultat politikanata koji, pod maskom ekologije, manipulišu građanima Jadra i Rađevine i pokušavaju da zauzmu neke pozicije na političkoj sceni“.

„Кoliko su takvi obmanjivači javnosti ozbiljni i pravdoljubivi pokazuje ovaj napad na mene – zameraju mi što se ja kao ministarka rudarstva bavim projektom potencijalnog otvaranja rudnika? Valjda, računaju da pitanjima rudarstva treba da se bavi ministri kulture ili sporta“, rekla je ona.

Mihajlović smatra da je važno što projekat „Jadar“ može kvalitativno da promeni privredu i industriju, a da građani imaju bolji životni standard.6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari