Mihajlović i Brnabić različito o razvoju aerodroma u Lađevcima 1Foto: Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture

Jasan plan Vlade Srbije je da aerodrom “Morava“ u Lađevcima što pre postane vojno-civilni, nakon čega bi ova vazdušna luka mogla da se koristi i za putnički i kargo saobraćaj, izjavila je tokom posete Čačku ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da u vezi s tim postoji zvanični zaključak Vlade Srbije.

Prema rečima Zorane Mihajlović, odužilo se čekanje na rešenje Ministarstva odbrane, budući da postoje imovinsko-pravni problemi sa tim ministarstvom koje je decenijama ulagalo u aerodromsku infrastrukturu.

– U narednih nekoliko meseci aerodrom će svakako postati mešoviti, civilno-vojni. Sa predstavnicima lokalnih samouprava ćemo organizovati sastanak i napraviiti zajedničke planove o tome u šta se zapravo ulaže kada je u pitanju aerodrom “Morava“. Napravićemo projekcije putničkog i teretnog saobraćaja. Za ovaj kraj, za Čačak i Kraljevo, veoma je važan kargo. U interesu nam je da ovaj aerodrom dalje razvijamo. Operater će biti “Aerodromi Srbije“ – najavila je ministarka Mihajlović.

Ovakve optimistične najave Mihajlovićeve u suprotnosti su sa stavom prremijerke Ane Brnabić, koja je pre nešto više od mesec dana izjavila da investicija razvijanja aerodroma “Morava“ “nije u prioritetima državne ekonomske strategije“.

– Mi već imamo dva velika aerodroma u Srbiji, u Beogradu i Nišu. U ovom trenutku moramo da završimo ono što je započeto. Do kraja 2018. će krenuti gradnja autoputa Preljina – Požega, a Ministarstvo građevine vodi intenzivne pregovore sa investitorima zainteresovanim za gradnju autoputa Pojate – Preljina, koji će spojiti koridore 10 i 11. Nadam se da će ti radovi početi u 2019. godini. Nakon toga fokusiraćemo se na aerodrom u Lađevcima. Ali, u ovom trenutku on nije prioritet – objasnila je Brnabić.

Komentarišući ovu premijerkinu izjavu, ministarka građevinarstva podsetila je da postoji program Vlade za sve male aerodrome na teroitoriji Srbije.

– Jedan od njih je “Morava“ koji treba da se razvija zbog investicija i privrede ovog dela Srbije. Znam koliko je premijerka posvećena dovođenju investicija – rekla je Mihajlović na pitanje Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari