Mihajlović: Netačne tvrdnje AINS o Jadru, država neće uraditi ništa protiv životne sredine 1Zorana Mihajlović: Foto FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da tvrdnje Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) u vezi sa projektom eksploatacije litijuma „Jadar“, nisu zasnovane na činjenicama i studijama, i da država neće doneti nijednu odluku koja bi za posledicu imala narušavanje životne sredine i zdravlja ljudi.

„Veoma sam začuđena javno iznetim tvrdnjama AINS o potencijalnom prisustvu urana u jadaritu, s obzirom na to da mogu samo da doprinesu uzbunjivanju javnosti i unošenju zabrinutosti kod građana, a da pritom nemaju potkrepljenje u dostupnim elaboratima, studijama i rezultatima geoloških istraživanja“, navodi se u pismu koje je ministaraka uputila kao odgovor na stavove AINS.

Kako je saopštilo je ministarstvo, ona je dodala kako veruje da je u interesu svih građana Srbije da se dijalog u javnosti u vezi sa projektom „Jadar“ vodi isključivo na osnovu činjenica, „a nikako na osnovu tvrdnji koje nemaju potporu u studijama“.

U pismu se podseća da je kompanija „Rio Sava eksplorejšen“ uradila geološka istraživanja litijuma i bora na istražnom polju Jadar od 2004. do 2020. godine i da je tokom istražnog bušenja izvedeno oko 2.000 proba i uzoraka za hemijske analize, i da nije utvrđen povišen sadržaj radioaktivnih elemenata.

Navedeno je i kako je bitno da se ukaže da su, iako se ležišta litijuma i bora Jadar i urana Ribarice (na Ceru) nalaze u istom sedimentnom basenu, „lokalizovana u potpuno različitim litološkim članovima basena i da se nalaze na različitim visinskim nivoima“.

„Nisu nastala u istom genetskom procesu i nemaju direktan, fizički kontakt. Dosadašnja geološka istraživanja, strukturno-tektonska i hidrogeološka istraživanja nisu ukazala na njihovu prostornu vezu i međusobni uticaj“, navodi u pismu Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari