Mihajlović: Nisu žene rođene sa varjačom, a muškarci u šefovskoj fotelji 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosti Zorana Mihajlović smatra da će novi zakon o rodnoj ravnoravnosti građankama i građanima Srbije doneti više slobode.

U autorskom tekstu za današnje Večernje novosti Mihajlović navodi da ovaj zakon, koji uskoro treba da usvoji Vlada Srbije, „ulazi u sve pore naših života, menja dosadašnji način života, trese učmalost i donosi nova pravila kojima će građani i građanke imati više slobode“.

„U tradicionalnoj Srbiji sam pojam rodne ravnoravnosti kod muškaraca para uši i budi otpor, dok žene odmahuju rukom misleći da niko i ništa ne može da promeni svakodnevnicu u kojoj rade i po nekoliko poslova, u kojoj su stub na kome počivaju kuća i porodica“, smatra Mihajlović. Ona ističe da žene žele da se čuje i njihov glas i kada se uređuju ulice u njenom kraju, i kada se odlučuje o investicijama u njihovom gradu, državi.

„Imaju žene šta da kažu i kad je u pitanju obrazovanje, kultura, sport, znam da bi volele da nam i politika i mediji budu bolji. Ali kako i kada? Kad ustanu ujutru prvo spreme sve i svakome pa onda sebi, potom ide na posao gde mora da odgovori izazovima i zahtevima svojih šefova, potom dolazi kući sa naramkom kesa da spremi ručak. A treba dovesti decu iz škole, odvesti sina na trening, spremiti nered u stanu… i tako svaki dan“, navodi Mihajović. Ona je dodala da žene žele da njihova deca od malih nogu u obdaništima i školama razgovoraju o ravnoravnosti dečaka i devojčica jer ćemo tako imati manje nasilja.

„Žene ne žele da ih omaložavaju, da ih poslodavci pitaju kad planiraju da zatrudne. Neće da žive u strahu da li će ih gazde kazniti jer su zatrudnele i prebaciti na lošije plaćeno radno mesto. Ne žele da ih biraju po fizičkim proporcijama, već po znanju i sposobnostima. Žene žele da budu na mestima gde se odlučuje. Žele da donose odluke o budućnosti Srbije, o bezbednosti, o pitanju Kosova, odnosima sa Republikom Srpskom, regionom, Evropom, svetom. Žele da dele breme i teških i lakih odluka. To je pravo žena, da biraju i da odlučuju“, piše Mihajlović. Ona je navela da „nisu žene rođene u kecelji i sa varjačom, kao što ni muškarci nisu rođeni u šefovskoj fotelji“:

„I žene i muškarci su rođeni da budu ravnopravni, da imaju iste šanse. Nije rodna ravnopravnost ni feminizam, ni seksizam, već način da se ravnopravnost koja tako ponosno stoji u našem Ustavu bude sprovedena u svakodnevnom životu.

Nije Srbija ni prva ni poslednja koja ima problem u rodnoj ravnopravnosti, ali Srbija je spremna za iskorak. Znam da i muškarci žele jedanke uslove za sve. I ne može ovo bez muškaraca. Jer, čemu budućnost ako polovina našeg stanovništva ne može da se probije do posla, hoćemo li i dalje da ćutimo da su žene manje plaćene samo zato što su žene“.

Istakla je da je zakon o rodnoj ravnopravnosti „zakon koji osvaja slobodu, koji menja sutrašnjicu“.

„Nije ovo zakon jedne stranke. Ovo je zakon kulture, vaspitanja, moderne i evropske Srbije. Zato kod pojedinaca izaziva otpor. Ali, žene znaju da niko ne treba da se plaši njihovih prava i sloboda. Zato, podržite Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, navela je Mihajlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari